Monday, May 9, 2011

BLACK STAR TOUR 2011



Assalamualaikum, hai. its been awhile la kan? hehe..so aku nak share story Singapore trip aku ni boleh? ;p as usual, apa-apa tentang Avril aku sure excited gila, + ni aku speechless dari smlm teruk ni, taktau nak cakap apa..so mcm ni la ceritanyaa..

9th May BlackStar Tour held kat Singapore Indoor Stadium, excited sebab tengok Avril live lagi kan..ni masuk ni kali ke4 aku tengok Avril live..:) so sebelum bertolak ke Singapore aku baru balik dari Kuching, semangat kot..sebelum pergi tu aku ada tanya beberapa kawan-kawan yang kenal organizers & sapa-sapa lah yang boleh bagi chance jumpa Avril tapi semuanya feedback negative..:( depa cakap Avril tak buat meet & greet, & mcm2 lah halangan. HAMPA. so aku decided tabah jelah nak buat camana BUT aku bawak guitar Fanndec aku yang ada logo Avril & Abbey Dawn tu sekali dengan tawakal, Yelah..kita taktau kalau-kalau ada peluang? sapa yang tau kan?

Bismillahirrahmannirahim.

Perjalanan ke Singapore 1am, sampai check in hotel..rehat..time tu aku rasa lain macam, sbb yelah Avril dalam Singapore kot! haha..feeling lain macam. :p bangun tgh hari, keluar jalan-jalan SG, aku beli few stompboxes ngn Microkeys. Thanks Zahidah,Tengku Adil,Fir & Awi yang bawak jalan-jalan. SO dah jalan punya jalan, petang dah..masa untuk ke Indoor Stadium. On the way ke venue aku singgah Marina Bay Sands pickup Liyana Jasmay..dia join jugak pergi concert..so sampai je parking venue, Awi panggil aku.."hey AG, please hug me please". Aku dah hairan (sambil peluk). Then Awi cakap "malam ni kau ikut gf aku hangout ngn Avril, dia ada guest pass after party". ADOHHH..aku sebenarnya happy tapi masa yang sama aku macam WTF, kalau lah tak dapat jumpa mmg potong gila kot..:( so aku terus down sebenarnya, aku try la macam balancekan feelings haih susah seyyy..(Singapore accent) hehe..Then peduli lah! aku nak layan show. So we're in the stadium. aku beli ticket paling mahal tapi lambat beli so dapat duduk blkg skit, tapi sebelah dengan soundman & lighting engineer which is cool gak view tengah dia..so mula-mula tu aku, Ully, Nana & Awi duduk satu row. so sibuk la amik gambar gedik fanboy fangirl kitaorg. HEHE..

So show bermula! Ully ngn Awi dah terkinja-kinja, Nana dah hilang..dia lepak ngn budak-budak kecik mat salleh semua..aku sorang-sorang terpaku tengok/fokus gila babs ok! Overture diaorg start dengan BlackStar punya piano intro.COOL!!! Avril keluar bawak bintang..COMEL GILA! ok pause. Technically sound sistem agak bassy, aku taktau apa problem either tempat aku duduk ka, sound ka..tapi stage setup dia mmg macam every venue BlackStar tour punya design, maksudnya curtain..design untuk tour ni semua venue sama. Matured! Theme Avril kali ni Merah Hitam Hijau, mcm grand jugak la.. Pastu amplifiers, racks, equipments semua mmg on stage mcm gig, oldschool! mmg punkrock abis. Music Arrangements semua lagu best! Jimmy (Avril's BST Music Director) punya rearrangeness dia best! aku admire dia ni.:) so the show was rock so hard..ni band yang sama since The Best Damn Tour dulu, so tengah concert tu ada mcm interlude diaorg main instrumental/medley lagu-lagu Avril which diaorg combine riffing ngn trademarks music Avril. COOL! :) Avril perform cover song malam tu lagu Airplanes version dia. COOL lagi! aku bukan buyers ok..aku cakap as in musician punya point of view ni, well bandmates dia semua Berkleeians weh. BEST SANGAT-SANGAT! encore concert malam tu Girlfriends. :) best tengok international concerts ni apa tau, diaorg punya music arrangement, sequence, mcm overture, interlude apa semua tu..aku banyak belajar. (walaupun aku tengok few ja). Well! halfway dah show tiba-tiba Awi cakap GF dia ada pass nak pergi depan stage terus! best!! aku melompat laa!! so masa tgh show tu aku upgraded ke front row!! Avril nyanyi depan muka 2,3 meter saja! I AM HAPPY BOY! thanks Clayris & Awi so sweet diaorg bagi aku happy gila kot..till show end.

OK DRAMA PART ni kat sini;

lepas show aku tengok muka Clayris & Awi abit tak convincing pasal nak jumpa Avril diaorg cakap tu private party & susah nak crash2 plus Clayris taknak pergi pulak, aku mcm terus hampa sebenarnya tapi ada niat nak teruskan mission yang taktau apa nak buat pun sebenarnya.:( last-last turn up mcm Clayris bagitau Avril akan ke Marina Bay Sands lepak kat Ku De Ta (nama club kat rooftop hotel tu.) && aku mcm hmmm..nak buat gila tak buat gila, nak buat ke tak. So si Nana kebetulan dia stay kat hotel Marina Bay Sands, dia yang bagi aku semangat nak try, dia cakap takpa atleast try..since Nana ni gengster semua dia nak redah ja..so aku pun OK! GO! dengan berpeluh ngn comot belasah! so there we go!! sampai Marina Bay Sands terus jumpa mak Nana amik kad bilik, then kitaorg pergi lif selamba terus rooftop! sampai ja Ku De Ta tu bagi ID. THEN LEPAS! dah masuk! pastu ada crew Club tu tanya nak cari sapa, kitaorg tipu kitaorg guest Avril! haha! pastu LEPAS LAGI! dia terus bawak kat area yang Avril akan lepak tu! ( Avril tak sampai lagi ) LOST! then ada few mat Salleh ni dah tengok pelik nak tegur kitaorg, aku terus mcm elak-elak duduk dekat tmpt lain yg tak jauh dari situ. OK LEPAS! its like 90% LEPAS. HAHAH..so setengah jam kot berdiri minum sembang kosong ngn Nana, then prap! Avril lalu tepi aku,TEPI OK! senirih sikit saja! ya Allah! berdebaq debaq jantungggg! bodyguard dia mcm rugby player All Black New Jilen tu..ok sekarang aku tak tentu arah! tapi Nana steady ja..hahah! mmg actress terbaik la dia..dia ajar aku cara-cara nak handle emotion, mimik muka mcm2 lah..haha so aku pun relax la..(tapi berpeluh, aram betoi). lama gak lepak situ, kitaorg betul2 dalam Avril's nya territory && kitaorg ja melayu kot..yang lain Mat Salleh, Negro & chinese berlegar legar. SO AKU TAKTAU MACAM MANA NAK MAKE A MOVE. Nana mmg temankan aku saja, dia suggest nak minta tolong waiter, but aku tak suka cara tu..then aku nampak Jim (guitarist/MD Avril), kitaorg pernah twit sama-sama pastu aku tunggu Steve (guitarist sorang lagi) sebab aku pernah lepak ngn Steve masa last time jumpa dia kat KL ngn Singapore 2008! Jim pun pernah tapi aku taktau dia kenal/ingat ke tak :(..so lepak la bagi chance diaorg smua enjoy tgk view SG dulu...

OK! here we go!
Aku susun ayat HAHA! terus jumpa Jim dengan selamba. "Hi Jim, i'm AG..we've been twitting together at twitter & met in 2008! hey i came far away from Kuala Lumpur, i guess you don't remember me? blabla." HAHA! then dia macam "hey! hai! wait i know youu! hey we meet againn blablabla". WOI aku terkejut (sambil tu aku assume dia buat kenal kott?). but then bila aku tanya mana Steve, terus dia lagi convince betul dia kenal aku..dia cakap bila kita penah lepak dulu smua. Ya Allah aku nak nangis bangga! haha! aku cerita kat dia aku dah busy skarang jadi music producer, dia tepuk bahu aku bangga..aku cakap kat dia aku mmg adore kerja-kerja dia at the same time & share pasal pedals aku pakai, sbb few stompboxes aku start pakai, aku reference dengan Jim ni punya pedalboard :) ok the conversation progress like fine gila..AKU PUN.."Hey Jim, can you please sign your autograph on my guitar" Jim; "sureeeee!" SO DARI SITU LAAAA PELUANG AKU TERBUKA!!! ALHAMDULILLAH!!!!
right after Jim sign guitar aku dia terus bawak aku jumpa Avril! :'((( weh nak nangihhh taip ni..HAPPY GILA. && Avril cantek gila..Subhanallah..teruja jumpa Avril, ni 2nd time..kali ni extra special sebab mcm aku pi approach sendiri sorang-sorang..pastu kat Singapore plak tu..like aku mcm takda connection ngn sapa-sapa. huh! sampai dekat Avril aku cam terdiam gak..dia amik guitar aku & sign. :| dia cakap guitar aku cantik pastu dia happy tengok aku custom frets aku dengan logo Abbey Dawn.HEHEH bangga! dia pkai cm dress tidoq ja masa tu kaler itam. Lepas tu Jim amik gambar aku ngn Avril! AAAA T_T lepas tu since smua bandmates dia ada except Steve. aku minta semua sign guitar aku..yey!! then Jim amik gambar ngn aku ok, pakai camera dia..&& last thing aku ingat dia ada cakap ngn aku "Maybe I should come around here to produce some shit right? blablabla..". AKU Speechless. (dalam hati aku, aku cam wish aku dapat kerja dgn dia) :( haih berangan ah! sepatutnya aku boleh lepak ja lama lagi..tapi sebab Ully,Melo,Nad ngn Fid kat bawah lobby tunggu aku..aku terpaksa gerak..:( serious aku dah dapat aku nak mcm mula2 aku dah set mcm jumpa kejab pun takpa asalkan dapat. Well manusia kan, tak pernah puas apa yang dia dpt..so cukup la setakat tu & SYUKUR. kan? (walaupun hakikatnya mmg tak puas). well, its okay..maybe ni motivating aku untuk usaha lagi..? InsyaAllah mana la tau kan...:')

so..aku pun balik..turun ja bawah, tengok balik gambar.aku down balik, Jim tangkap gambar aku ngn Avril shaky/blur :(((( aku cam takkan nak patah balik kan..guitar aku dah signed kot..syukur lah kan..:( ya Allah masa tu taktau apa perasaan dah, ada sedih, ada happy, teruja sangat..so aku kena lah redha..org lain ramai lagi kot kan nak jumpa Avril..at least aku dah usaha yg mampu & aku kena lah terima seadaanya. till skrg aku masih teruja ni speechless sangat-sangat.Sepanjang perjalanan aku balik tu mmg melayang dah..Astaghfirullahal'azim. so aku rasa blog ni, lepas ni cuci gambar, guitar masuk cabinet semua perlahan-lahan reduce la feelings ni. aku taktau nak cakap apa2 dah...yg penting aku harus syukur. ALHAMDULILLAH, usaha tak sia-sia.mission yang takda plan pun tapi worth it. THANKS ALLAH, & tak lupa kawan-kawan yang teman, yg bagi semangat semua. Terharu la :') so ni ada few pictures yg aku nak share..well camera phone..teruja sangat idola depan mata, gambar takda composition, takda art langsung dah..redha.


Awi & Nana di Indoor Stadium sebelum concert start. :)


During the concert!


YEEEEAHHOO!! IM IN FRONT ROW!!!


RODNEY'S!!!



WITH JIM MC GORMAN! Avril's Music Director, dia yg bawa jmpa Avril. :)


She sign my Abbey Dawn guitar! sebelah dia Rodney, drummer. :)


ni dia Jim punya snap pakai Blackberry aku. :( upset teruk aku..i need clearer picture with Avril then my life is back! (apapun syukur).


:') happy okay! mission guitar ni kena sign tercapai!

17 comments:

Danial Ren said...

terbaik!! :D

Dila said...

BAPAK.BEST.SIOT.
AG! hantar la cerita ni kat AvrilBandaids!

NoraJoey said...

U r happy boy!happy for u!finally!!!:)

heliza suhaimi said...

wildest dream come true...alhamdulillah...

az said...

adoi syg la gambar ag ngan avril blur

Johnny Pimples said...

haha seryes mendebarkan. jantung aku dupdapdupdap baca. haha i'm happy for you dude! :D

Ariffin Janal said...

aku jealous AG woihhh

Dammit said...

terbaik ah! confirm angau kejap jumpa diorang. haha

Haz said...

Jim tu mmg nak kena tu...
shake pulak dia tngkap gmbr..
haha..

sya said...

Whoaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Bestnyaa! :O :DD

dayot said...

omg ,untunglaa dapat jmpe avril :(

Socio Rocko said...

Alahai, sayang nya lah gambar tu hai. Tapi takpelah AG..dalam bejuta-juta umat manusia dalam dunia ni yang nak jumpa Avril, kau boleh tengok dia depan2 kot.

Akulah Aqilah Itu said...

aku pulak happy baca cerita ko neh. adehh. =) u made my day.

Gambar tu, SAYANGGG!!!! =(

Rex Hanif said...

terbaekkkkk.. tahniah ag

ceng said...

tahniah2~ syok bace story-mory mgejar artis pojaan ni..masing2 ade cite klu da minat sgt2 tu..tringat time2 mude dulu hahahah...

Aimi Rosli said...

WAH!

myfandy said...

best la hang ag...dpat jumpa avril tu.....aq dapat jumpa flm mimpi ja.....hhuhuuuu