Wednesday, November 17, 2010



(tebas lalang) srett..srett..

Assalamualaikum wbt.
kembali setelah berkurun lama lalala (lagu Exists)..
ni adalah diantara video sebalik tabir Tribute P.Ramlee hari tu.
aku curi ni dari Youtube, XFM punya video ni.
OK straight to the point, hari tu aku janji nak story mory pasal lagu-lagu yang aku produced kan..ha aku nak ringkaskan saja boleh kan? suka hati la kan?

1. HUJAN - TUNGGU SEKEJAB.
jadi aku yang pilih lagu ni 1st sekali bila dah dapat peluang nak rearrange ni, sebab dulu masa aku study kat ASK, ada satu period ni..kami study lagu-lagu PRamlee untuk weekly performance, aku tak ingat la masa tu macam mana, tapi ramai cakap lagu ni best..aku teringat dan terbawak-bawak nak redo lagu ni tak pernah-pernah buat..sampai lah peluang ni! kenapa lagu Tunggu Sekejab? obviously aku rasa lagu ni la paling kena sekali untuk vocal Noh, dan muzik Hujan..lepas tu pula dalam lirik lagu ni pun ada sebut nama Hujan, make sense apaaa..kan?

2. AWANBAND - MALAM BULAN DI PAGAR BINTANG.
mula-mula aku standby lagu ni untuk Yuna, dan aku nak buat untuk Awanband lagu Nak Dara Rindu.Tapi selepas Yuna ada keputusan sendiri untuk redo lagu apa, so aku confirmkan lagu ni untuk Awanband. Lagu ni best! best sangat! melody, progression dia sangat-sangat best, idea duet Awanband ngn Che Mat tu start dari mulut Ully, dia mention mcm "kalau la bapak aku nyanyi ni mesti best kan?". Aku pun apa lagi, mmg ya tak ya lah! lagipun asal lagu ni, mmg lagu duet, lagipun maksud lagu ni cerita tentang seorang bapa/ibu dan anaknya.Arrangement lagu ni agak luar dari norma Awanband biasa, aku buat lebih kompleks dari versi asal punya chords progression, ada banyak tujuan, diantaranya ni aku buat untuk band Awanband sendiri ada pengalaman untuk main chords fasa mcm ni dan belajar.Alhamdulillah kombinasi yang mantap. Personally masing-masing pun suka lagu ni dan aku happy untuk Awanband.

3. YUNA - GELORA JIWA.

Ni ada story dia, mula-mula masa Yuna inform dia nak lagu Gelora Jiwa, aku terus assumed lagu GELORA yang dalam Pendekar Bujang Lapok tu..imagine aku dah start study, figure nak ke mana semua. SEKALI Yuna post kat Facebook aku link. rupanya salah lagu la aku..Gelora Jiwa ni lagu filem Anjuran Nasib..tahun 50 something, haha! && ni lah lagu Arwah Tan Sri paling rare! paling lama dalam sejarah tribute PRamlee. OK direction aku buat untuk Yuna lagu ni tak susah,tricky mcm biasa tapi simple. Pada aku magic paling besar Yuna adalah suara dia sendiri. potential besar, bangganya aku dapat kerja ngn dia.

4. AZLAN TYPEWRITER - JERITAN BATINKU
Asalnya Azlan Typewriter dah tarik diri halfway sebab dia takdapat nak komitmen dengan band sebab sibuk dengan show, dan kerja.Maklumlah projek ni timeline tak panjang, deadline tak lama.Aku rasa rugi, sebab Lan antara vocalist yang juga potential besar dari cara dia tersendiri. Kami jumpa dekat JomHeboh Kuching, Alhamdulillah,lepas dia explain aku problem dia tak join, aku pun selamba badak offer diri nak buat. Lepas tu dia cakap dia nak JERITAN BATINKU, dalam otak aku dah "YEESS!! AKU DAH TAU NAK BUAT APA!!!". Aku tak cakap kat dia aku nak buat mcm mana sebaliknya aku convince dia as in aku akan buat sound macam Typewriter. TAPI tidak! bila dah start aku arrange Jeritan Batinku, aku dah fikir why not aku buat satu lagu metal kan? barulah ada colour compilation Indiepretasi ni. Then aku go for Metal! dah siap form lagu, aku panggil Lan datang buat guide vocals, ya Allah..buat guide ja dah gila babi! meremang aku! respect la hang Lan! Lan tegur aku music metal sgt ni, gila ni, dia nak tukar tu tukar ni..Aku "OK JA" tapi aku stick ngn apa aku nak buat sebab aku trust end up dia mesti best! && finally we did it Metal! fucking brutal!

THE RAMLEES - ITULAH SAYANG.

ni kerja last minit! (even yang lagu2 lain pun kerja last minit sebenaqnya).
plan ni selepas Bunkface & The Times tarik diri dalam projek ni, nak cukupkan quota, Adly boss XFM la yang bagi idea kat aku untuk buat collaboration punya lagu, Actually banyak lagu sebenarnya tapi masa sgt cemburu dan aku rasa cukuplah buat satu. Asalnya The Ramlees are Yuna,Liyana Fizi,Aizat & Noh, dan lagu sepatutnya aku nak buat is IBU.Tapi Adly ada bagi list beberapa lagu.Bila aku ulang-ulang dengar, suddenly aku rasa Itulah Sayang ni macam epic gila,pastu dia ada 4 parts vocals aku nak bahagi senang. Jadi ITULAH SAYANG lah then. Di hari recording Itulah Sayang part Noh, Noh cakap dia tak boleh nyanyi lagu tu, && aku pun rasa something jugak tak kena..Then Noh tarik diri, & Aizat ada beberapa masalah missed communication. Baik, tanpa ragu-ragu, aku dapat jawapan! why not semua perempuan, since muzik ngn melody dia mcm cute kan? so Mira accidentaly datang studio dipaksa nyanyi! hehe aku gamble ja jadi atau tak. && last sekali Najwa approach ngn XFM nak join. Alhamdulillah! completelah The Ramlees! best! arrangement lagu ni ada line Dondang Sayang last sekali. :) aku sengaja buat supaya muzik tradisional tak ditelan zaman.

So semua ni one shot aku story, maybe banyak benda aku tak recall.apapun semuanya dah selamat, dah siap.&& apa aku nak share kat sini, adalah experience aku dalam masa singkat untuk produce nama-nama besar 2010 dalam kancah scene muzik Malaysia sekarang. Aku kagum! tak payah la aku cerita lagi benda yg sama aku nak cakap sebab aku dah cakap 2 entries back pasal kekaguman aku!

so ni details mengenai latar belakang rakaman/production 5 buah lagu tadi.
All Songs rearranged by AG & CO, mixed & mastered by Huzai, recorded at Kamar Seni Studio!

Artist : Hujan
Song : Tunggu Sekejab ( OST Sarjan Hassan 1955 )
Recording Engineer : Ully, AG & Ceri. ( Kamar Seni Studio )
Drums : Azham Ahmad
Acoustic Guitars : Ammar Habir
Guitars : AG
Piano : AG & Ammar Habir
Bass : AG
Backup Vocals : Faris Awanband
Vocals : Noh Hujan

Artist : Azlan Typewriter featuring AG Coco
Song : Jeritan Batinku ( OST Ibu Mertuaku 1962 )
Recording Engineer : AG & Ceri. ( Kamar Seni Studio )
Drums : Azim Jenk Ali
Guitars : AG
Piano : AG & Ammar Habir
Bass : AG
Choir : Faris Awanband
Vocals : Azlan Typewriter

Artist : Yuna
Song : Gelora Jiwa ( OST Anjuran Nasib 1952 )
Recording Engineer : AG & Ceri. ( Kamar Seni Studio )
Drums : Azim Jenk Ali
Acoustic Guitars : Ammar Habir
Guitars : AG
Piano : AG & Ammar Habir
Bass : Efry Arwis
Vocals : Yuna

Artist : Awanband
Song : Malam Bulan Dipagar Bintang ( Pendekar Bujang Lapok 1959 )
Recording Engineer : Ully ( Kamar Seni Studio )
Drums : Azim Jenk Ali
Acoustic Guitars : AG
Guitars : AG & Ully Awanband
Piano : AG
Bass : Hasnur Awanband
Vocals : Faris Awanband & Che Mat

Artist : The Ramlees
Song : Itulah Sayang ( OST Anakku Sazali 1956 )
Recording Engineer : AG & Ceri. ( Kamar Seni Studio )
Drums : Azim Jenk Ali
Acoustic Guitars : Ammar Habir
Guitars : AG & Ammar Habir
Piano : Azim Jenk Ali
Bass : Azim Jenk Ali
Brass Section : Fareed Aziz Tilu
Vocals : Amirah Tilu , Yuna , Najwa & Liyana Fizi

Wednesday, October 20, 2010

Selamat Pagi.

Pagi ni sentap sikit, baca comments Youtube kat video performance lagu Yuna, Super Something yang aku produce. minah mana tah, dia cakap aku bodoh, aku tak patut main guitar dengan Yuna, sebab aku ni Sucks, pastu dia claim dia tau lagu tu semua Yuna buat, dia cakap aku market ja lebih, pastu dia cakap harap harap aku baca comments dia. HEHEHEHE.. Apa-apa je la dik oi, apa masalah hang dengan aku? aku pun taktau. mampos hang la nak cakap apa pun.Normal la kalau ada haters ni, kalau takdak, tak thrill la life kan?

ni comment dia;

eizzeera: yg i tahu la, dia just produce je lagu ni, from my experience, lagu yg ag coco bodoh tu buat hasil nye adalah, u pergi tgok band coco ape dah jadi hahahahahahaha. lagu ni totaly yuna yg buat, yuna urban tu, ag SUCKS, i hope he read this comment huahhahahaha.


What ever la hang urban ka, bapak hang urban ka, yang penting aku cari makan halal. && aku tau apa aku buat, dia jealous kot? anyway Yuna yang approach aku produce. Hang dapat apa? kesian. Sorry pagi ni angin sikit.. ada ka dia suruh pi tengok band Coco apa dah jadi..ha tengok la..Coco dah 3 album..hang jadi apa? :) renung-renungkan.

Friday, October 15, 2010

Mukadimah Tribute PRamlee.



Assalamualaikum.
halooo..adoih banyak kerja kat studio, Alhamdulillah.
sambil banyak kerja ni, kat luaq sana tu banyak hal la jadi, Apala. Penat la dol!
So sepertimana dilihat dengan mata kasaq, aku tinggai blog aku lama, well..busybodyy!
dipendekkan the long story mory. Progresses yang aku lalu adalah seperti rutin biasa, producing penyanyi, bands, lagu baru & lama. && Alhamdulillah sekali lagi, semuanya lancar sekali.

Tempoh hari,minggu lepas lepas ni..aku ditimpa ujian ujian dari Allah S.W.T pelbagai dugaan..tak payah la aku nak share kot, sebab menyentuh peribaditasi. So far aku hadapi semuanya dengan tabah dan redha, Syukur sebab aku sgt berterima kasih atas kurniaan sifat kesabaran yang sungguh baik sekali. Tapi ingat orang yang kuat bersabar ni jangan main-main..nanti!? nanti kena jual seluroh harta!! haha LAME.Tapi aku nak share la aku since balik Kuching Jom Heboh, since aku balik dari Raya, aku mmg melekat kat studio, Spiderman belum tentu melekat tahap aku melekat ni.. sebab apa? ya salah satu faktor kereta aku masuk workshop tukar enjin , pas siap kereta pastu belting semua putuih, gila babi.Tapi aku tak kisah pun, sbb passion aku kat kerja di studio dok membara gila! Apa aku buat??

yaa..Ceritanya..(intro pala bapak)..

Latest progress aku baru sahaja selesai dengan projek #tributepramlee , kalau hampa noticed hashtags tu kat Twitter. Search la tengok.. untuk projek ni studio aku jadi mcm the main HQ la kot? semua pelbagai bands gathered sini recording Allahyarham Tan Sri P Ramlee's songs. Bestla, experience ni..luar biasa tau. Ya serious luar biasa, ok jom kita renung sejenak 2010, ala takyah 2010..let say since internet culture develop ni, semua orang dapat reference senang kan? contoh, OK la aku nak buat band la..( takdak point/ rip off ) ok aku nak style mcm Circa Survive! jom buat? yeah! 4shared, Youtubes, Torrents, ha apa lagi? pastu jamming2 sampai muntah..OK faham tak angle aku ni? k abaikan..aku sengaja ja confusekan semua..

OK, jom kita patah balik 50's-60's.Allahyarham's Era..fuh! tau dak apa yg terlintas? "ORIGINAL". Bukanla aku cakap zaman sekarang ni semua tak original..bukan la macam tuuu..tapi hampa faham dak angle aku ni?? hak ela..tak faham takpa..k back to the story.. ya Original. Aku rasa semua bands yang involve project ni share the experience yang sama! of course! yaitu KAGUM.OK kita clearkan story ni direct kat point dia la k? so dalam projek ni, aku rearranged 5 songs. Lagu-lagu tu adalah Jeritan Batinku, Gelora Jiwa, Malam Bulan Dipagar Bintang, Tunggu Sekejab & Itulah Sayang. hooo mann!! aku taktau mcm mana nak explain generally punya sudut dalam progress transcribing chords, progression, arrangement muzik asal semua. YEAH! krezii wei! like every moment aku hit the notes, semuanya adalah "WOW!" why mcm ni? why mcm tu? woi mcm mana dia fikir nak buat mcm ni? mcm mana macam tu? *sigh
Imagine la kan? time tu takda pun Internet, apa tah lagi DVD la kan? fuh! tapi kenapa orang dulu dasyat, ada kisah dia..ni cerita sejarah muzik la..mcm cerita Parameswara apa semua tu..hampa google la baca.. but aku rasa most of ideas mcm banyak elemen Jazz lah kan? chords rabak, progression kurang ajaq. Arrangements lagi lah..tak sure sapa arranger betul-betul time tu? Ada sumber cakap arranger masa tu Filipino punya musician. ahhh idontknow, but still la kan? the songwriters he self la yang dasyat dalam story ni.

So jgn aku nak panjangkan cerita, tentang PRamlee, hampa boleh cari buku pasai dia, && hampa akan tahu sejarah latarbelakang muzik yang sangat magic melanda era tu. Apa yang aku nak share dengan hampa semua adalah! kisah pengalaman setiap lagu yang aku arrange untuk #tributepramlee ni. So tunggu for the next blog entry. I'll be write soon. Nak letak teaser sekali la..camana eh nak letak dalam blog ni? aku buta IT not bad la..hahah..takpa aku akan cari cara lah! Thanks kepada yang masih membaca blog tak style aku ni, aku bukan kaki updates sebenaqnya but im tryin beri hard u know? sleepehh!! zzzzzzz

Sekian, Wassalam.

Thursday, September 9, 2010

To Fellow Musicians.

Sebelum terlupa la kan? just macam ada idea,kalau ada any followers blog ni yang ada lagu,band apa2 yang sewaktu dengannya.Aku nak buat review ok tak? just email lagu kat aku kat email kamarseni@gmail.com. Any genre, tak kisah. :) atleast ada la benda boleh aku luangkan untuk blog yang sikit lagi nak tumbuh lalang ni.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri.

Assalamualaikum,
Alhamdulillah nyawa masih dikandung badan.
dah lama tak update blog ni, InsyaAllah soon.
kepada semua yang baca, have fun di hari raya ni.
Wabillahi Taufik Walhidayah,
Jangan isap pit, jangan buat jenayah.

Ampun Maaf Zahir Dan Batin.

AG

Saturday, April 10, 2010

Hi Hat Sedap!

HELLO!
Hari ni bangun-bangun mandi, pastu keluar pergi Chapel St. Tengok guitars, mahainya, tengok amps..mahainya..tengok ja lah. Tapi tadi nyaris-nyaris nak beli Hi Hats..aku lupa dah nama brand tu..tapi mmg sedap gila laa. Sayang seribu kali sayang..duit aku sayang gila, so aku takmau beli la kot..taktau la kalau esok lusa ubah fikiran..lepas tu jalan merata-rata sampai lost mana nak pi semua.Pastu cari kedai nak makan, jalan sampai ujung dunia pastu patah balik makan KFC. Pastu kat KFC aku order Ultimate Burger set ni, pastu dia tanya " EAT HERE OR TAKE AWAY "..tapi bunyi accents dia macam " ITEAAA OR TAKE AWAY? " aku dah lost apa nak jawab untuk ITEAA. Dengan spontan aku cakap "MAKAN SINI!"..semua gelak kat aku..haree...

Pastu balik Malaysian Hall tidur..
Pastu bangun main pingpong ngn Noh..
Pastu duduk..
Pastu Kak Ili sampai...
Pastu makan....
Pastu aku nak stop blog ni..
Sbb aku nak MAKAN.
bye.

Friday, April 9, 2010

T Shirt & Stuff - Epain.

Macam biasa, tajuk blog aku selalu izzat yang bagi, takda kena mengena k?

Assalamualaikum, saya tak crash wifi kat mana-mana buat kali ni, ni mmg online dekat Malaysian Hall..ceritanya since kami sampai sini memang ada pun internet, entah la macam ada pakatan nak kedekut password wifi kat sini..pagi tadi kami dapat password dari warden Malaysian Hall directly..hmm..pastu masa tengah online ni, ada muka penipu haritu, haii tak malu ka? gaya ja macam ustaz..tapi menipu..

Ok, takda mood nak story benda tiap-tiap hari sebenaqnya..tapi boleh la nak cakap beberapa perkara, macam show kami yang first hari tu..ok show tu sukses, mmg serious best sangat..happening crowd kat sini, kitaorg main 5 lagu yang padat, Bila Aku Sudah Tiada, Dugaannya, Ahmoi Chantek, Pagi Yang Gelap, ngn Aku Scandal. :) semua sing a long..rabak kot.Yang bestnya kami share stage ngn The Pilgrim, diaorg reunion balik Kombat dengan Lee, yakni line up yang 1st dulu tu..happening!!

So lepas show tu hari seterusnya, kami jalan-jalan Melbourne City, ok nak cakap apa eh? so far ok ja la..tak seExcited kat UK la..sini macam calm ja..dia tak busy sgt..tapi orang still ramai. Then aku beli converse untuk aku yang mana memang 2 design tu tak masuk KL ngn Singapore, last time aku tengok pun kat Camden, London, so cam berbaloi la nak beli..tapi hari ni tadi aku jumpa kasut yang sama, pastu murah lagi..haram jadah betoi..takpala, dah beli dah pun..pastu jalan-jalan kat sini macam boring la jgk untuk orang macam aku ni, aku ni dahla boring..tapi sebenarnya kalau pompuan mesti depa suka la..aku rasa la..

Hari ni tadi aku pi Melbourne Zoo, matlamat dan tujuan nak tengok kanggaroo, koala ngn platipus..tapi in the end, kanggaroo tidoq, malaih pastu koala nampak sekoq ja,tu pun duduk tinggi atas pokok, pastu Platipus pi VET!! dejeii boringg..layan ja la menatang lain, CONTOHNYA ORANG UTAN..pastu nak tengok gajah kena beratoq panjang..gilaa panjanggg..boringgg..okla atleast aku dah sampai! lalalala..lepas pergi zoo blk city, jalan-jalan lagi..hari ni pergi Allans Music, kedai instruments..tengok guitars, amplifier, barang-barang recording..blablabla..MAHAI!!!! SINI BARANG MAHAI!!! zzzzzzzzzzzzzzz...

Balik Malaysian Hall..ada internet! Alhamdulillah, tapi kena duduk kat hall depan, cam ramai orang kat sini macam CC..haih..pastu ada penipu sorang ni..annoying sungguh nak online..aku suspek pasni dia mesti cari akai nak tukaq password ka apa ka..dasar dengki..mentang2 la aku ni rambut kuning kat tepi, nampak hina la..-_-
klah..cukup blog untuk hari ni..rabungggg! letih..

Wednesday, April 7, 2010

MALAYSIAN HALL MELBOURNE NO INTERNET.

OK, bad news..duduk dekat Malaysian Hall.
INTERNET TAK ADA.
aku rasa ni 1st & last online kat bumi Melbourne ni.
sebab ni aku blogging dari venue 1st show Hujan.
Princes Bandroom, kat St Kilda.
ngantuk. ok beberapa minit lagi ja show.
BYE.

Sebenarnya aku tau DMM ada internet..tapi kedekut..
BORINGGG....

Monday, April 5, 2010

BLOG BERSARANG.

Assalamualaikum..
HEHEHEH nak tergelak! sebab aku baru on balik blog bersarang ni setelah lama tak bukak..sebab? sebab balik KL, 24/7 aku busy ngn kerja..haihh! nak cerita patah balik tak cukup skrin dengan kepala otak aku, pecah.
&& sekarang aku kat Melbourne, baru sampai beberapa jam yang lepas..dan dengan harapan blog ni mampu seaktif blog di UK tempoh hari.Sebab aku macam tak sure lagi kemudahan internet kat sini akan menyebelahi aku atau tidak, so far ni kat rumah orang..sure la ada internet wifi segala la kan. Esok pindah Malaysian Hall taktau ada ka tak. HMMMMM...ok lah..tak larat nak taip lagi, ngantuk, sakit tengkuk.. meluat Air Asia! ni lah trip 8 jam which is trip paling lama aku dengan Air Asia. not good.

oh ya tadi sampai airport, Am hilang wallet..pastu dengar announcement sebut nama dia..
fuh femes Am hari ni kat Melbourne Airport..sbb? ha wallet dia dah jumpa balik..ok sekian.

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Tuesday, February 23, 2010

Last Day in London.

Good Morning,
semalam aku dah taip halfway pastu terlena..
penat plak.Aku agak happy hari ni hari last kat London, esok nak balik dah!
ok cerita semalam..

Semalam bangun agak laid back, semua liat..lepas dah terjaga semua online, except Noh, dia tidur lama gila.Pastu breakfast nasi goreng bapa Shafiq masak.tak sabar nak balik.
Tiba-tiba snow turun, tapi tak lama pun, tapi lepas snow turun tu plan mcm2 agak lari sebab Izzat pun demam,takkan nak keluar tgh snowing.OK tuptap tuptap kul3pm baru kami keluar, pi Holiday Villa dulu jumpa Azmi, then interview Melodi untuk tour UK ni, lepas tu kitaorg busking dekat kawasan2 Holiday Villa tu untuk program raya TV3 nanti, gila dol, main guitar dalam suhu 1 Celcius dengan angin lagi, damn!

Sesudah saja shooting, so kami ngn Am macam biasa, berpecah.Hari ni Dimas tak ada, dia dengan wife dia pergi Leicaster.Kitaorg pergi Denmark Street, tempat syurga kedai muzik tu..sebab Noh nak cari strap guitar untuk Liyana Fizi, sampai-sampai sana aku macam dah plan nak beli apa amp tanpa fikir panjang aku terus beli hardcase kecik untuk aku pakai kalau nak travel & bila nak pakai efek 2,3 stomps.20 pound melayang dah, duit bukan ada sangat dah..pastu pergi try Tokai Les Paul Jr, Noh duk admire dah lama..kitaorg try..sedap gila guitar tu, twangness dia ada, pastu sustain dia pun kemas, haih aku faham perasaan Noh, dia agak lost masa tu. Nak tak nak, dia nak balik fikir dulu nak beli ke tak.Lepas tu gerak ke St John's Wood.

Ngam-ngam sampai St John's Wood, abang Rozani dah tunggu kat train station, pastu kitaorang jalan pergi rumah dia,yeah! malam smlm dinner kat rumah dia..kitaorg panggil dia Abang COCO, sebab dia approach kitaorg sebab dia follow aku since Coco, hahaha segan gila aku.Abang Rozani ni kerja Petronas Ofkos!! dia masyuk gila! rumah dia besar, pakai Merc besar. Dia duduk 3 orang ja, ngn wife dan sorang anak. Sampai-sampai ja nampak piano terus aku pergi main piano..kitaorg dinner Nasi Beriyani, Ayam Masak Merah dengan kari kurma, sedap! dengan Fanta lagi..lepas borak-borak pasal music scene, industry, dan macam-macam lagi..sebelum balik, kitaorg jam selagu dengan abang Rozani, bising gila rumah dia.Lepas tu balik dia offer nak hantar! Wah best gila part hantar balik ni, saving Oyster card aku untuk hari ni nak jalan.Kitaorg semalam sight seeing London waktu malam, romantik sungguh pemandangan London, tapi cam scary pun ada, bangunan2 lama dia nampak cam goth gila. Pastu kitaorg stop by kawasan parlimen, kat Big Ben tu..amik gambar, SEJUK GILA! aku pakai tshirt ja konon macam kejab ja kot takapa. NEEAHH!! lepas tu terus balik, oh ya Abang Rozani hadiahkan aku kasut! aku taktau kasut apa, tapi memang cun la nanti aku tunjuk.



Okay! hari ni aku confirm aku pergi Stamford Bridge..nak pergi stadium Chelsea, aku bukan fan Chelsea pun, saja ja pi nak bakaq untuk kawan-kawan yang fan Chelsea kat KL nuu..pastu aku nak pi Emirates Stadium, yaa tu tempat aku! aku Gunners dol! hihhi, kemudian hari ni ada aura-aura Noh nak beli guitar..belikah dia?? kita tungguu! malam ni dinner free lagi, kat rumah Kak Liza, somewhere dekat-dekat area Hostel kitaorg tinggal.Then malam ni malam nak packing barang-barang, fuh aku taktau macam mana nanti, risau plak kalau tak lepas brg ni brg nu.HMMM..aku rasa aku agak missing banyak perkara gak, blog ni blog lepas..haih, setiap kali blog mesti dalam keadaan rushing atau tak kena dengan time.Anyway ni last blog aku dari UK, harap-harap aku balik KL nanti aku still ada masa nak taip blog, harap-harap laaa kan??? ok tapi aku ada banyak benda lagi yang general untuk kita share, tapi aku akan taip dalam satu entry! so sampai kita jumpa lagi ya? terima kasih semua kerana sudi sudu dok buang masa baca..maaf bercakaplah kalau ada salah silap terasa ka apa..Doakan aku selamat pulang ke Kuala Lumpur dengan yang lain-lain. OKAY! Jumpa di Kuala Lumpur.

ADOOHH aku teringat, lepas touch down ja kat KLIA, kitaorang ada show kat Alam Sentral Shah Alam. Hectic sungguh, jemput datang k? aku perform 2 band hari tu nanti..Hujan dengan Liyana Jasmay.Wasalamm..

AG

Sunday, February 21, 2010

Show London punya story?

INI ADALAH BLOG HARI KHAMIS LEPAS.
SORRY AKU UPLOAD HARI NI..AKU BARU TERINGAT AKU MISSED SATU HARI.

Selesai sudah showcase di London, so hari ni macam-macam hal jugaklah, lepas dari crash rumah Nik, balik hostel terus packing untuk ke venue, singgah MSD dulu, yeah! hari ni satu hal pulak, AM datang angin apa tah merajuk..dia diam satu hari, takda cakap-cakap..risau pulak aku dgn dia, kesian.. so tadi kat Kantin MSD, sekali lagi pengusaha kedai makan sini adalah orang Kedah, dan beberapa orang Kedah aku dengar kat sana sini kat London..sakan gak depa ni, tapi respek orang Kedah pi la sampai mana pun..memang loghat takleh lepaih..OK jadi petang tu ada orang amik kami dari MSD ke venue, nama dia Omar, masa dalam van dia peramah gila, sembang macam-macam jugak sampai satu part ni bila dia cakap dia kenai Tunku Abdul Rahmah, fuhh rasa bangga gila aku..pastu dia cakap dia orang Sudan, aku terus cakap arab ngn dia, ceee..:D aku start " hal anta a'rifu takallamu fil lughah? ", dia teruih jawab cut cit cut cit bahasa A'rab dengan slang arab yang power gila, nyottt!

Sampai saja venue, seperti biasa aku usya barang dulu, so far backline ok, pastu sistem dia semua analog, dari F.O.H sampai lah ke monitor punya console, so bila dah kata analog ni takleh la nak save apa preset ka apa ka..hmmm..jadi serah ngn takdir lah, tapi engineer depa buat kerja detail, siap salin settings semua. pastu depa tak kerek, part tak kerek tu aku terkejut, aah la dari Dublin pun sama, engineer kat sini power-power pastu tak kerek, diaorg happy ja, kalau kita ada masalah,even masalah bodoh pun, diaorg cool ja. Maaf bercakaplah, masih ada engineer yang kerek tapi tak power kat KL, banyak cakap dari kerja, malulah woi.Seperti biasa soundcheck terus makan, then tunggu masa nak perform.

Lepas tu show start! ok aku nak post gak blog yang agak dah basi ni alang-alang.banyak benda nak cerita tapi takdak mood pulak nak patah balik ingat hari lepas..ngantuk lah!

Apapun, konsert jelajah UK tahun ni adalah sukses, cuma pengurusan sahaja agak kelam kabut, maklumlah baru nak try-try organize..maaf bercakap ya, aku bersyukur semua selamat.Tak sabar nak balik KL ni dah.

Tebal Muka Untuk Sukses!

Sekali lagi tajuk malam ni Izzat yang bagi,dia baru lelap mata..dah nak demam dah dia, kesian, tubuh badan tak boleh negotiate dengan suhu sejuk. At last,sekali lagi berpeluang lepak rumah Shafiq, so dapatlah aku update lagi blog untuk hari ni.Malam ni rumah dia ada parents dia, ya Allah tadi sampai-sampai sini tebalnya muka.. aku , izzat ngn noh segan sebenarnya, imagine nak internet connection punya pasal! cee mula-mula berlakon konon-konon nak singgah amik barang..pastu belakon punya belakon sampai mak dia dah offer tidur, boleh plak tolak-tolak..lalala..pastu in the end ?? ni lah dia..:D

Ok hari ni tadi pergi Abbey Road, photoshoot kat tempat lintas jalan tu, so far standard la sure susah punya sebab ramai kot nak shoot gambar kat situ. Last-last selepas 508 kali lintas jalan baru dapat shot yang best.:D tak sabar nak combine gambar beatles, hujan uk tour 2008 dengan latest photoshoot ni.Aku tengok dinding depan Abbey Road studio tu diaorg dah cat rupanya..patutlah painting lama tak jumpa2..mistake la kitaorg pulak tak bawak marker pen! haiyoo..lepas tu yeah! sight seeing London, tadi pergi Trafalgar Square, Buckhingham Palace, Hyde Park, London Eye, eh macam-macam la sampai tak sempat ke Tower Bridge, sian Izzat..abis jalan-jalan penat, kitaorg gerak g Elephant & Castle, hujung London..g rumah tempat yang Am lepak, kawan Am ni Jetto Kaiser terer masak..malam tadi dia masak kat kitaorg semua Nasi Lemak..fuh lega, sedap mcm Nasi Lemak Kpg Baru..sambai dia rare! lepas tu dah penat lagi, balik! tapi singgah Hyde Park Street dimana kisahnya aku dah taip kat intro untuk entry blog ni..selamat patah balik!!

Ada yang bertanyakan gambar-gambar..ohohh..tak boleh upload buat masa ni sebab nanti ada yang sibuk tak kena gaya..jadi aku kena balik KL, nak edit-edit dulu baru upload.
OK dah lewat malam, nak tidoq sangat-sangat..malam ni tidoq dengan Noh, abisla akuuu...kreekkk kreekkk!~

NAK TAG GAMBAR KENA MINTA PERMISSION??

Tajuk atas ni seperti biasa! Izzat yang kasi..aku takda idea.
aku pun tak faham apa maksud dia..heheh..

Location : Shafiq Hardi's ( Hyde Park ST, Central London )
Weather : Rainy
Time : 11am.

Selepas beberapa hari aku tak dapat online, aku tak dapat nak update apa-apa, sampai menyampah nak taip bnyk benda sebenarnya. Nak taip ja mengantuk, penat berjalan..berjalan macam nak rak, hari ni pun sama..tapi aku tak mandi-mandi lagi ni..Lepas tu baru update2 pasal progress kat studio dengan Ully semua.Harap-harap segalanya lancar.Hari ni patutnya pagi awal nak keluar photoshoot kat Abbey Road. Patutnya shoot semalam dah setel dah. Smlm tak shoot sebab Am delay photoshoot..TAU TAK SEBAB APA!? dia ingat Abbey Road kat Liverpool! adohhh!!! dah rugi masa ja semalam.Hari ni plak hujan, kalau ikutkan aku..shoot jelah hujan-hujan pun, baru HUJAN ye dak? tapi sejuk macam orang gila, kerja gila semua nanti.Sekarang Shafiq tengah check tube services sebab sekarang diaorg tengah tutup-tutup sesetengah tempat sbb tengah service.

OK last 2 days, keluaq shopping tak berenti, 1st day pegi area Leicester Square, kat situ macam heaven dengan books..aku shopping kat Fopp, beli cd pastu jalan-jalan ja..taktau nak beli apa, aku nak saving sgt.Sbb nak buat lantai kayu kat studio belakang. Lepas Leicester Square,kami pergi Tottenham Ct Road, pastu Denmark Street, pastu kat Denmark Street ni penuh dengan kedai instruments..ARAM JADAH, excited gila, sampai-sampai aku dah nampak stomp boxes, guitars, barang-barang studio!! shitt!!! mata jadi 10 mata! tunggang langgang..in the end apa pun tak beli, sebab lost..imagine mcm Jln TAR, tapi semua kedai music! aku tak amik gambaq !! sebab jakun.. so aku ada problem bila nak beli aku sibuk convert, lost! tapi aku lega la jugak tak beli apa-apa suddenly aku rasa mcm saving dahh! aku teringat Jamtank.net ..lagi puas hati aku beli kat Jamtank, 2nd hand, murah. Tak kusut. kalau fikir nak beli guitar, aku nak Godin ja..sini tak bnyk Godin, one thing aku boleh dapat Godin murah kat KL.Stomp Boxes kadang-kadang aku nak jugak..tapi aku rasa aku punya sekarang dah cukup dahh..haihh! gila! OK dah..lepas tu aku tak ingat, balik-balik flet, terus tidoq! sekian!

2nd day!
semalam la kan? ok, semalam memang hari gila! duit aku TERbelanja smpai tinggal 10 pound. Nak aram betoi. Mula-mula pergi Portabello Rd, dia macam uptown,ala pasar siang, tapi jual barang2 vintages, antik, dengan macam2 lagi sebenarnya, ala macam downtown tu..longgok2 barang 2pound sampai 10,20 pound..fuh mcm murah kan? bila convert? nak haram..pastu aku makan nasi goreng telur 6 pound.Relax ja, pastu aku convert..RM30++!!! hahahahah!! baruaaa!! Kat Portabello, aku beli Dr Martens!.Frust la aku tak jumpa tshirt ka posters ka..tapi at last aku jumpa gak calendar 2010 Avril Lavigne, tapi ada 1 ja! aku nak 2, :( ok lah redhalah..
Lepas Portabello, pergi Camden..ok sampai Camden! gila sini heaven sungguh kalau shopping macam kasut, baju, vinyls, oihh macam-macam lah! sekali lagi macam kelmarin gak..aku lost! lost! aku suka bila aku lost, aku takkan beli apa, pastu secara baiknya aku akan saving! Thank you! ok cukupla story sakit hati semua, pastu nak balik ayat kak ili nak pergi HMV! ok lepas Camden, kitaorg gerak pergi Picadilly Circus..happening gila jugak! mcm dalam filem-filem kawasan ni, tapi! aku masuk HMV saja. OK dalam HMV ni lah saatnya aku TERperabih duit sampai tinggai 10 pound, pastu topup tiket transport, makan kat Noodle Odle tinggal la 5 pound! haram! so Izzat lagi sedih tinggal 2 pound, aku tengok sendiri dia kira duit depan aku, tak jumpa pun kertas pound..rupanya dia dah pakai last duit dia bayar makan! hahahah lawak! tapi sedih. So aku ngn Izzat kena duduk sama-sama, sebab kalau duduk sama-sama rasa cam BANYAK sikit duit.HEHE..ish banyak story sebenarnya nak story...tapi aku taip rushing2 ni sebab dah nak kena sign out semua benda nak mandi, semua dah mandi tinggal aku ja belum, haih..so ending dia lepas balik jalan-jalan jumpa Shafiq! terus dia offer datang rumah dia! rumah dia rumah besar! walking distance dari rumah Tony Blair! lalalala..sampai rumah Shafiq! dapat lah internet! dapat lah aku blog ni!Alhamdulillah. OK gtg, aku try edit lagi ka camana ka..barua rushing la plak!

OH AAH, pasal show London aku ada taip halfway kat notepad, nanti aku check balik.
aku taip masa dah nak tidoq, taip tak abih..haih..k bye.

Thursday, February 18, 2010

Already London!

ok aku agak limit masa nak taip ni sebab aku crash rumah,crash wifi,crash laptop.

So semalam lepas touch down Stansted Airport sahaja, ada problem dengan police imigration yang strict tah hapa-hapa, kitaorg kena tahan..so sangkut gak la setengah jam lebih.Padahal kitaorg cukup ja keperluan seperti VISA, dokumen semua. Lepas dah setel kitaorg gerak amik train, yeah! Noh punya cepat naik tren tak tunggu kitaorg, DANGG!! dia tak pasal-pasal sorang-sorang.KESIAN, lepas tu dengan kepercayaan yang ada, aku tau Noh mesti tau nak buat apa. So selepas 40 minit perjalanan, kitaorg sampai Liverpool ST.dan jumpa Noh disana, dan sambung pergerakkan ke Central Hostel.

Dan agak barai jugaklah kami semua dengan equiptments, begs,haa..dah la beg aku rosak dah!! :( aku tengah fikir nak abandonkan beg ni atau bawak balik. hmm..so lepas dah check in dekat Central Hostel tu, agak barai gakla tempat ni..tapi lagi barai aku duk Jakarta dulu..takpa..buat apa nak mengeluh teruk sangat, syukur cukup kerana boleh berteduh.So malam tu kami pergi ke Delima Restaurant, ada meet & greet Search. Tapi terbalik pulak, masa kami sampai..ramai Raingers kat situ, dan majlis tu macam majlis Hujan pulak? so kami perform 2 lagu. Search tak sampai-sampai dan ramai dah nak balik lepas tu. HMMMM..

Oh ya kat situ aku terjumpa sorang abang ni nama dia aku tak ingat plak, takpa malam ni aku jumpa dia..dia nak amik gambar ngn kitaorg tapi lain ceritanya..sampai2 kat kitaorg terus dia " wei aku no1 COCO's Fan!! " hahahah! terkejut aku!! cuek! lepas tu dia asyik hail aku..damn aku dah segan, dia story kat aku dia follow aku since COCO, dia siap tahu macam-macam jugaklah..fuh dia dah 40years something, dia admire playing aku & dia cakap dia letak aku sebelah Hillary Ang. HEHEHEH..segan lagi aku, speechless, untuk pengetahuan abang (kalau dia baca ni), tahun ni saya dan abang Hillary Ang dapat jadi ambassador untuk Fanndec UK guitar. :)

OK selepas tu balik hostel, aku lost, aku lost , lost lost..INTERNET SATU HARI TAKDAPAT.:( aku rasa loser gila, patutnya aku nak taip semua ni semalam, would be better penulisan aku, tapi aku dah penat sesangat sangat..then aku terus tidur, rabak sampai ke pagi tadi. So bangun pagi tadi aku mandi-mandi, dan bersiap-siap dengan sempurna mcm mana mandi betul-betul. Alhamdulillah, lepas dapat tahu nak pergi ambil barang kat Nik's , aku dah semangat..sebab boleh online! so here i am!! selepas 2 hari yang hectic ni berjalan ke sana ke sini. DAN aku dalam usaha untuk crash rumah! dan rumah! semua kakak-kakak, makcik-makcik kat Delima semalam tegur aku dan aku bagitau kitaorg kat London seminggu, dengan muka tak malu, aku mmg offer ja suruh diaorg ajak makan-makan kat rumah diaorg..&& abang tadi tu rumah dia kat Abbey Road!! tak sabar nak shoot for 2nd time kat sana. Then esok dan lusa aku nak tapau jalan kat London. Pounds aku baru berganjak sekitar 20pound.
Nampaknya aku taktau apa nasib aku lepas ni..online lagi ka tak? haihh!!
wish me luck! Tonight Hujan gonna rock Scala, London! tempat bersejarah lagi!

Sorry penulisan agak kelam kabut. Cukup setakat ini.
1pm NIK's Place, Pimlico, London.

Tuesday, February 16, 2010

Last Night In Dublin.

Hello! masa aku taip blog ni semua tak balik lagi, sebab Search masih perform..
Lepas sahaja show tadi aku terus caoo..aku temankan Am pergi cari souvenir Ireland, so tadi berjalan-jalan malam di kota Dublin, meriah lah! ramai orang berjalan-jalan, ada couple-couple berdating sana sini, nampak cam cozy gila kat sini..orang busking sana sini, pastu aku dapat tahu Ireland ni negara minum eh? aku tengok baju2 souvenir dia semua kaitan dengan arak, minum..tapi takdak lah tulis mabuk plak.. So lepas Am beli barang, aku pun cam nak beli, tapi sebenarnya aku saving sangat-sangat, aku lagi rasa penting aku balik spend duit aku untuk Kamar Seni.

So lepas tu aku pergi Hard Rock, lepas tu Am nak balik tempat show tengok Search..so aku pun nak balik hotel, sebab masa ni lah peluang aku sambung blog, dan online menunggu keajaiban.Perjalanan dari Hard Rock ke hotel,aku jalan sorang-sorang, masa tu aku datang perasaan macam sebak, macam "aku dekat perantauan sekarang, susah payah aku selama ini dalam bidang muzik membuah hasil, tak duga kan? tapi apa yang kita cita-cita tu ada usaha,kesabaran dengan disiplin, InsyaAllah. Papa dulu belajar sampai ke US, lepas tu dia jadi lecturer mengajar serata rantau. :) kini anaknya juga lalui scenario sama cuma berbeza kerjayanya. Cee..Hmm kalau nak cerita perkara-perkara perantauan takkan habihlaa kan? ok sekarang Aku stress Blackberry aku tak dapat connect sempurna dengan Wifi kat Hotel ni, so aku kena bersabar ja lah..:( so far pasal show!!?

Show tadi happening, 2nd song OBSESI telah menaikkan adrenalin yang melebih lebih! sampai krem kepala aku..apapun sedikit frust la pergerakkan aku ngn izzat terhad..haih..dengan Noh punya cable memusing musing. Kacau jiwa..tapi rasa cam sedikit kurang.Taktau nak cakap apa..anyway crowd ramai gila! Malaysian dan Irish, Locals..itulah yang aku happy..datang jauh2 spread performance dan muzik kepada orang luar.Yang the best part! tempat show kami perform tu memang bersejarah! banyak concert buat kat situ, antara nama besar yang pernah perform kat situ salah satunya U2!! gila!! aku lepak kat backstage,ada satu bilik VIP ni, imagine berapa performer dah lepak situ..:) ok aku cuma berbangga! sebagai sudut sisi pemuzik! that's all.OK show dah abis,Aku taktau apa feedback disana , sbb aku terus cao dari tempat show, sorry..even kat mana-mana pun aku memang aku cao dari show selain daripada takda pilihan. Hmm cukuplah penulisan untuk malam ni sebab aku penat sangat, walaupun tadi aku dah mandi kat bilik ayaq hotel, puaihh hati aku! dapat jugak aku ayaq panaih! :D

OK sekarang aku rindu banyak benda, kucing aku Sifoo, taktaulah dia dah berkelakuan pelik since aku tak ada..Avril Lavigne, taktau lah sebab aku tengok banyak minah salleh aku mesti terlintas Avril..tapi kali ni lagi terasa sebab kat lobby hotel tengah on air lagu Avril-How Does It Feel . haihhh!!!
Akhir sekali rindu kehidupan di Kamar Seni. Kehidupan hectic!! kerja bertimbun!! Aku tak sabar nak balik! nak renovate studio! nak masuk piano! nak cat! nak macam2!! masa untuk pimp up Kamar Seni!

OK Sekian.
Hari Akhir di Dublin.

Soundcheck!



Sekarang aku taip blog ni adalah ketika lagi sejam nak start show, aku tulis sekarang sebab aku taktau lepas ni boleh online lagi ka tak, so gambaq aku letak ni adalah board untuk showcase malam ni, tadi kami soundcheck memang mantap, engineer mat salleh ni buat kerja macam minum kopi..aku teringat last 2 years main kat Zanzibar Liverpool, mcm deja vu bila sekali lagi berada dalam scenario macam ni..fuhh! aku sekarang kat lobby Bloom's Hotel, hotel sementara kami menunggu nak show, dan nak siap-siap..

So far hari ni tak jalan mana-mana sangat, aku habiskan banyak masa tidoq kat hotel saja,rehat untuk show malam ni. Pagi tadi sekali lagi aku mandi air ais! redha! tadi dah jumpa Search, hmm ketat semacam ja? kenapa abang-abang Search? ada tak kena eh Hujan datang? maaf bercakap..apa pun diaorg legend..so situasi soundcheck tadi, kami tidak dibenarkan berkongsi backline dengan Search. Daripada Ampli sampai ke Drum set. So apabila dah ada 2 setup ada stage, dengan sengajanya pergerakkan akan menjadi terhad, aku frust sikit part ni sebab aku ngn izzat suka chaos kat stage..tapi apapun malam ni kami cuba seriot boleh.InsyaAllah. Tadi backdrop kat stage logo Search besar, tak ada logo Hujan.Fuh ada cerita eh? sekali lagi maaf bercakap..so hari ni bermulalah jejakan kaki aku di stage Button Factory, Temple Bar. Setup aku simple ja, aku cuma pakai Overdrive dengan Screamer sahaja. Tapi yang bestnya aku dapat JCM800 combo which sama dengan spesifikasi ampli aku kat studio. So aku plug terus confirm sound aku!

ALAMAK! DAH KENA GERAK KE TEMPAT SHOW!!
'LL UPDATE LAGI NANTI!!
BYEE!!

Monday, February 15, 2010

Kerana Abang, Adik Rela.

Assalamualaikum! Day 3;
tajuk atas ni takdak kena mengena dengan kisah hari ini, aku dah penat ni sebenaqnya..aku terus random tanya Izzat apakah perasaan dia,dan apa tajuk sesuai untuk life dia hari ini? yeah itulah jawapannya.
Hari ni Izzat beli sebuah kitab kat Glamour World! kitab Private.Com. Kelihatan masing-masing jadi kawan baik Izzat share kitab tu.Aku pun tak tengok lagi kitab apa sebenarnya.OK dah dah, hari ni penat sangat, aku sebenarnya tak larat nak taip banyak-banyak ni..aku dah terlena 3 kali. So dipendekkan cerita hari ni kami naik Dublin Mountain, fuh atas tu dapat view the whole Dublin..aku nampak ada macam satu besi panjang mcm menara..then kami found out tiang yang tinggi nak mampoih sebenarnya besi semata-mata yang menurut kepercayaan orang sini ia menjaga kawasan..tinggi gila ni..aku rasa 30 tingkat kot? besi bodo ja pacak..haih..

Kami lunch kat kedai pakistan tadi, Madina. Aku makan Chicken Tikka Masala, fuhh menu paling laku masa tu, semua amik makanan aku..yang lain-lain order benda2 common. So lepas makan aku terjumpa sorang mamat ni tegoq aku, dia orang Kedah. tudia kecoh la sat..dia keluar ngn wife dia beli kerusi semata-mata nak tengok show Hujan esok,terharu aku..bini dia mengandung,takkan nak berdiri lama-lama. Lepas tu hari ni berjalan-jalan sakan gak la, tapi aku tak beli apa-apa, kelihatan Izzat dengan Am punya turn shopping hari ni..sebab esok dah takda keluar mana-mana lagi, dah nak show..jadi ni sajalah peluang yang ada. Sepanjang kami keluar, kalau jumpa students Malaysia, diaorg mmg recognised Hujan..&& dari situ aku macam bersyukur gila tahap spreading Hujan ke serata tempat ditadah baik sekali. Tak sabar nak show esok! harap-harap semuanya lancar! Dan songlist untuk tour kali ni dah siap.So lepas jalan-jalan, kami pulang naik bas..lalu Trinity College Dublin, salah sebuah tempat wajib untuk dilawati di Dublin.

So malam tiba, kami lunch di rumah Luke, salah seorang organizer tour ni, dia dah stay sini 11 tahun, bini dia masakkan Chicken Chop.Sedap! sekali lagi jumpa orang utara..aku tak terkira berapa kali jumpa orang utara kat Europe ni..memang ramai..bangga plak aku.Lepas makan semua tengok LIVE8! mcm artis perform..taklarat nak ulas..anyway memang best! hmm lepas tu aku terlena dekat Luke's, terjaga tiba2 Azmi gerak aku..eh eh Azmi Melody..dia tidur kat Luke's dan dia baru balik dari Search punya meet n greet session. Why Hujan tak pergi? yeahh..adalah kisahnya..nanti kita share...ok tak lama lepas tu kami pun balik rumah, dan sampai ja rumah aku terus naik katil sampai sekarang ni...pemalas! OK lah cukup lah story hari ni..dan benda-benda aku tak lupa hari ni adalah;

Pagi tadi semua mandi dulu, aku last..semua cool ja masuk bilik lepas mandi..
time aku mandi, heater dah tutup, aku pun selamba mandi air sesejuk ais!! kepala banaa!!! pastu aku malas nak bertindak apa-apa, dan terus paksa diri mandi air sejuk ais tu..terima kasihh...siap shampoo rambutt kott! Aha! mana tak nya, ni aku punya 1st bath since sampai Dublin..hehehee..-_-'

Apa lagi eh? aha! pagi tadi sebelum pergi Dublin Mountain, anak abang Jeff ni main anjing jiran dia, anjing besar..Anjing husky yang macam Lessie tu..adoi bestnya,, cute! besaq! segak! tapi tu la Anjing kan..aku saja pi dekat-dekat..tapi tak terpegang..but atleast aku 1st time sendiri jalan pi kat Anjing.HIHIHIHI..

k dah! mengarut! bye..

Sunday, February 14, 2010

Rambang Mata.

Hari ni bangun pagi, layanan istimewa oleh keluarga abg Jeff ni, pagi-pagi dia bagitau rumah Bono U2 tak jauh dari sini..gila. Aku konon mcm takdak apa yang jadi tau pasal tu, lalala diam diam..shh. Kami mulakan breakfast dengan Mihun dengan telur goreng. Tadi pagi tadi aku berjaya tangkap dukung kucing..nama kucing tu August.Berlagak gila..sebijik mcm Sifoo..tapi atleast Sifoo dengan aku dia ada manja sikit, dengan orang dia belagak. Kucing sini mesti cakap mat salleh ngn aku..sure dia tension. Sekali lagi usaha tak berjaya connect internet kat Laptop sendiri. Its okay aku boleh on wifi through BB aku.

Keluarr ke town Dublin.
kami keluar agak awal, agak banyak kedai yang nak pergi tu semua masih tutup.Sebab semalamnya ramai keluar dating V.day..mabuk2..semua bangun lambat..tambah-tambah lagi Ahad.Kalau kita Ahad kedai tutup awal, sini Ahad kedai buka lambat. Jadi kami jalan-jalan dulu tengok2 town then amik-amik gambar. Fuhh!! cantik gila view! sorry aku tak dapat nak upload sampai lah aku balik KL nanti, atas sebab-sebab tertentu.
Selepas hampir sejam jalan, kedai-kedai muzik dah start buka. Imagine bila dah bukak, excited gila aku ngn yg lain-lain tengok..hmm..aku agak addict ngn stomp boxes, recording equiptments dan vintages amp..tapi aku mampu window shopping jalah, sebab target aku nak beli kosmetik2 ni semua adalah dekat London nanti. okay so aku mengalah & aku beli skinny guitar strap! . Jadi seharian berjalan sampai Maghrib. Kami crash rumah si Adi..dia seorang businessman jual pool table import..rumah dia cool! aku berak kat rumah dia! hihi maaf bercakap ya. Aku mention sebab tu the 1st attempt aku berak untuk trip ni. Sini berak takdak tembak2!! HARGH!
Lepas tu berak sejuk, taik keraih! hehehe..-_-'

Lepas abis trip hari ni, dipendekkan cerita semuanya lancar. Kalau shopping2 ni belum nak difikirkan sangat lagi.Sebab! di Dublin banyak Raingers. Tak sabar nak perform Selasa ni..kami dapat tahu selepas Hujan diinform datang, TICKETS SALES bergerak pantas!! ( Maaf bercakap lagi, bukan niat menyinggung sesiapa )..Alhamdulillah, secara tak langsung juga ia mendatangkan kebaikkan semua juga ya kan? ok lepas rumah Adi, kami pun pulang terus ke rumah. Sebelum tu aku sempat berBBM dengan Ully di studio, banyak perkara-perkara di Kamar Seni sekarang di bawah jagaan dia, harap-harap semuanya baik baik. OK setakat ni blog untuk hari ini, Aku dah tak larat sebenarnya, lagipun kali ini taip pakai laptop orang..tak feel, banyak perkara telah dipendekkan cerita..harap maklum..Takpa atleast aku berupdate info semasa. RARE sungguh! lalalala..k lah goodnight..

KL - Abu Dhabi - London - Dublin = 24jam

Depature;
scenario, drama.
Semua gerak ke airport sama-sama, dan sampai pun sama.
yang best part masa sampai airport bila Hang Dimas tanya keyboard dia kat aku ngn Ully.
hahaha dia tak remind pun pasal keyboard dia anyway. So aku ngn Ully kena blame, aku takleh
accept la..sebabnya aku pun ada banyak barang aku sendiri nak kena packing.
masa check in, aku takdak mood..tak layan sapa-sapa pun..aku tak makan satu hari..sebab aku asyik khusyuk nak setelkan kerja studio aku, packings, pastu nak briefing anak-anak kapal Kamar Seni yang lain. So Kamar Seni sekarang diambil alih Ully, disamping orang kiri dan kanan yakni Dugang ngn Dikgee. ok ok, balik kepada airport..kami ke UK kali ni ada kali kedua..dan kami naik Etihad. Lebih kurang sama dengan Emirates, cuma dia lebih baru dan cun lagi dari Emirates. Transit di Abu Dhabi. Ok tadi Dimas tertinggal keyboard dia, nak naik flight pulak, dia hilangkan boarding pass dia!! hadoi! teruk sungguh..at last Kak Ili ( tour manager Hujan utk UK ) yang setelkan. blablabla..semua selamat naik flight.

Ok perjalanan ke Abu Dhabi adalah disaster untuk aku..dipendekkan cerita, aku takleh sandar banyak seat aku sebab izzat dah tahan belakang dengan kaki dia.ARGH.Dia pula terlena, aku cam tak suka kacau orang dah terlena.LALALAL..pastu satu part ni aku terlena, pastu terjaga aku nak pergi toilet, then terlanggar air dalam cawan gantung kat seat depan aku..SERIAPP!! basahh segala-galanya kat seat aku :( Am sebelah aku relax ja. zup zap zup zap. Sampai Abu Dhabi, transit 2 jam tapi 2 jam yang tak sempat apa sangat pun..2nd flight dari Abu Dhabi pergi London Alhamdulillah..semua okay, aku tidur dengan baik sekali. Atas flight aku tengok movie yang semuanya sekerat jalan.

Arrival;
Akhirnya sampai Heathrow, OK masa sampai sini beratur kat Imigresen ada satu family Canadian ni, ada sorang perempuan ni, aku bet dia 13,14 tahun dengan parents dia..muka dia macam Avril la sekali..pastu Canadian. OK kami terpisah dekat imigresen.Then kitaorg agak lama sangkut dekat Imigresen sebab nak verify VISA UK dan IRELAND.So lepas UK dah setel, VISA Ireland pulak. Dimas takda VISA Ireland so dia ambil flight ke Belfast then travel ke Dublin dengan bas. Kami sampai London disambut oleh Nik Imran dan Syafiq, sampai London terus ke rumah Nik Imran..crash sana. Repack barang-barang untuk ke Dublin. Lepas tu ke Restaurant Tuk Din, interview dengan NST, yang reporter tu makcik yang dah hampir 15 tahun duduk London, then Tuk Din tu memang famous, Anthony Hopkins selalu lepak restaurant dia..&& depa ni orang Kedah. Bangganya aku. OK lepas tu kami kejar tren ke Stanstead Airport,sampai airport check in ada problem dengan berat barang..jadi beli lagi tiket untuk tempat duduk guitar, imagine la..

Dublin,
sampai Dublin disambut Luk,Jef, dan sapa lagi aku tak ingat..layanan yang diberikan organizer memang special sangat! rumah abang Jef ni cool gila, kami satu band duduk kat atas attic, memang cool! ( aku tau ni bilik anak-anak dia )..jadi bila aku,am,izzat ngn noh dah crash attic ni..abih laa wayar penuh berselirat..dengan laptops, chargers, gadgets..paling tak best laptop aku tak dapat connect wifi. ARGH! tapi BB aku boleh pulak. So aku tulis blog ni dengan notepad ja, then tumpang laptop Izzat yang screen dia boleh pusing2 aku ingat dah patah! so malam semalam sebelum nak tidoq yang REAL!! kami meeting, brief pasal itenary tour.Then semua dah setel, && hopefully semua ok, so far tak ada major problem, harap-harap lancar.Cuma aku tak puas hati takleh nak connect Internet.Yang lain boleh pulak! hmm..ok sekarang ni dah dekat nak 8am, sejuk, semua nak mandi takboleh,hancoq.Mampoih! ok setakat ni dulu aku tulis untuk entry pertama dari sini. Nanti aku update lagi. Ya Allah, tenangkanlah hati hamba mu ini. Amin.

Thursday, February 11, 2010

Saya Kembali!

InsyaAllah akan cuba meluangkan masa dengan blog ni..nak kena potong rumput, lalang semua banyak sangat ni..haih..

Hari ni saya ke negara inggeris selama 2 minggu. dan saya taktau apa nak jadi kat sana nanti..harap-harap semuanya baik belaka, dan saya akan isi masa kosong dengan blogging..dah bawak kamera ni..dengan harapan nak blog progress tiap-tiap hari kat sana..diary la konon!! huh! kita tengok berjayakah harapan ini dimakbulkan!!!?

AG

Monday, January 11, 2010

HELLO!

nak start tulis untuk 2010..tapi ngantuk dah..bye...
ada banyak story..