Tuesday, February 23, 2010

Last Day in London.

Good Morning,
semalam aku dah taip halfway pastu terlena..
penat plak.Aku agak happy hari ni hari last kat London, esok nak balik dah!
ok cerita semalam..

Semalam bangun agak laid back, semua liat..lepas dah terjaga semua online, except Noh, dia tidur lama gila.Pastu breakfast nasi goreng bapa Shafiq masak.tak sabar nak balik.
Tiba-tiba snow turun, tapi tak lama pun, tapi lepas snow turun tu plan mcm2 agak lari sebab Izzat pun demam,takkan nak keluar tgh snowing.OK tuptap tuptap kul3pm baru kami keluar, pi Holiday Villa dulu jumpa Azmi, then interview Melodi untuk tour UK ni, lepas tu kitaorg busking dekat kawasan2 Holiday Villa tu untuk program raya TV3 nanti, gila dol, main guitar dalam suhu 1 Celcius dengan angin lagi, damn!

Sesudah saja shooting, so kami ngn Am macam biasa, berpecah.Hari ni Dimas tak ada, dia dengan wife dia pergi Leicaster.Kitaorg pergi Denmark Street, tempat syurga kedai muzik tu..sebab Noh nak cari strap guitar untuk Liyana Fizi, sampai-sampai sana aku macam dah plan nak beli apa amp tanpa fikir panjang aku terus beli hardcase kecik untuk aku pakai kalau nak travel & bila nak pakai efek 2,3 stomps.20 pound melayang dah, duit bukan ada sangat dah..pastu pergi try Tokai Les Paul Jr, Noh duk admire dah lama..kitaorg try..sedap gila guitar tu, twangness dia ada, pastu sustain dia pun kemas, haih aku faham perasaan Noh, dia agak lost masa tu. Nak tak nak, dia nak balik fikir dulu nak beli ke tak.Lepas tu gerak ke St John's Wood.

Ngam-ngam sampai St John's Wood, abang Rozani dah tunggu kat train station, pastu kitaorang jalan pergi rumah dia,yeah! malam smlm dinner kat rumah dia..kitaorg panggil dia Abang COCO, sebab dia approach kitaorg sebab dia follow aku since Coco, hahaha segan gila aku.Abang Rozani ni kerja Petronas Ofkos!! dia masyuk gila! rumah dia besar, pakai Merc besar. Dia duduk 3 orang ja, ngn wife dan sorang anak. Sampai-sampai ja nampak piano terus aku pergi main piano..kitaorg dinner Nasi Beriyani, Ayam Masak Merah dengan kari kurma, sedap! dengan Fanta lagi..lepas borak-borak pasal music scene, industry, dan macam-macam lagi..sebelum balik, kitaorg jam selagu dengan abang Rozani, bising gila rumah dia.Lepas tu balik dia offer nak hantar! Wah best gila part hantar balik ni, saving Oyster card aku untuk hari ni nak jalan.Kitaorg semalam sight seeing London waktu malam, romantik sungguh pemandangan London, tapi cam scary pun ada, bangunan2 lama dia nampak cam goth gila. Pastu kitaorg stop by kawasan parlimen, kat Big Ben tu..amik gambar, SEJUK GILA! aku pakai tshirt ja konon macam kejab ja kot takapa. NEEAHH!! lepas tu terus balik, oh ya Abang Rozani hadiahkan aku kasut! aku taktau kasut apa, tapi memang cun la nanti aku tunjuk.



Okay! hari ni aku confirm aku pergi Stamford Bridge..nak pergi stadium Chelsea, aku bukan fan Chelsea pun, saja ja pi nak bakaq untuk kawan-kawan yang fan Chelsea kat KL nuu..pastu aku nak pi Emirates Stadium, yaa tu tempat aku! aku Gunners dol! hihhi, kemudian hari ni ada aura-aura Noh nak beli guitar..belikah dia?? kita tungguu! malam ni dinner free lagi, kat rumah Kak Liza, somewhere dekat-dekat area Hostel kitaorg tinggal.Then malam ni malam nak packing barang-barang, fuh aku taktau macam mana nanti, risau plak kalau tak lepas brg ni brg nu.HMMM..aku rasa aku agak missing banyak perkara gak, blog ni blog lepas..haih, setiap kali blog mesti dalam keadaan rushing atau tak kena dengan time.Anyway ni last blog aku dari UK, harap-harap aku balik KL nanti aku still ada masa nak taip blog, harap-harap laaa kan??? ok tapi aku ada banyak benda lagi yang general untuk kita share, tapi aku akan taip dalam satu entry! so sampai kita jumpa lagi ya? terima kasih semua kerana sudi sudu dok buang masa baca..maaf bercakaplah kalau ada salah silap terasa ka apa..Doakan aku selamat pulang ke Kuala Lumpur dengan yang lain-lain. OKAY! Jumpa di Kuala Lumpur.

ADOOHH aku teringat, lepas touch down ja kat KLIA, kitaorang ada show kat Alam Sentral Shah Alam. Hectic sungguh, jemput datang k? aku perform 2 band hari tu nanti..Hujan dengan Liyana Jasmay.Wasalamm..

AG

Sunday, February 21, 2010

Show London punya story?

INI ADALAH BLOG HARI KHAMIS LEPAS.
SORRY AKU UPLOAD HARI NI..AKU BARU TERINGAT AKU MISSED SATU HARI.

Selesai sudah showcase di London, so hari ni macam-macam hal jugaklah, lepas dari crash rumah Nik, balik hostel terus packing untuk ke venue, singgah MSD dulu, yeah! hari ni satu hal pulak, AM datang angin apa tah merajuk..dia diam satu hari, takda cakap-cakap..risau pulak aku dgn dia, kesian.. so tadi kat Kantin MSD, sekali lagi pengusaha kedai makan sini adalah orang Kedah, dan beberapa orang Kedah aku dengar kat sana sini kat London..sakan gak depa ni, tapi respek orang Kedah pi la sampai mana pun..memang loghat takleh lepaih..OK jadi petang tu ada orang amik kami dari MSD ke venue, nama dia Omar, masa dalam van dia peramah gila, sembang macam-macam jugak sampai satu part ni bila dia cakap dia kenai Tunku Abdul Rahmah, fuhh rasa bangga gila aku..pastu dia cakap dia orang Sudan, aku terus cakap arab ngn dia, ceee..:D aku start " hal anta a'rifu takallamu fil lughah? ", dia teruih jawab cut cit cut cit bahasa A'rab dengan slang arab yang power gila, nyottt!

Sampai saja venue, seperti biasa aku usya barang dulu, so far backline ok, pastu sistem dia semua analog, dari F.O.H sampai lah ke monitor punya console, so bila dah kata analog ni takleh la nak save apa preset ka apa ka..hmmm..jadi serah ngn takdir lah, tapi engineer depa buat kerja detail, siap salin settings semua. pastu depa tak kerek, part tak kerek tu aku terkejut, aah la dari Dublin pun sama, engineer kat sini power-power pastu tak kerek, diaorg happy ja, kalau kita ada masalah,even masalah bodoh pun, diaorg cool ja. Maaf bercakaplah, masih ada engineer yang kerek tapi tak power kat KL, banyak cakap dari kerja, malulah woi.Seperti biasa soundcheck terus makan, then tunggu masa nak perform.

Lepas tu show start! ok aku nak post gak blog yang agak dah basi ni alang-alang.banyak benda nak cerita tapi takdak mood pulak nak patah balik ingat hari lepas..ngantuk lah!

Apapun, konsert jelajah UK tahun ni adalah sukses, cuma pengurusan sahaja agak kelam kabut, maklumlah baru nak try-try organize..maaf bercakap ya, aku bersyukur semua selamat.Tak sabar nak balik KL ni dah.

Tebal Muka Untuk Sukses!

Sekali lagi tajuk malam ni Izzat yang bagi,dia baru lelap mata..dah nak demam dah dia, kesian, tubuh badan tak boleh negotiate dengan suhu sejuk. At last,sekali lagi berpeluang lepak rumah Shafiq, so dapatlah aku update lagi blog untuk hari ni.Malam ni rumah dia ada parents dia, ya Allah tadi sampai-sampai sini tebalnya muka.. aku , izzat ngn noh segan sebenarnya, imagine nak internet connection punya pasal! cee mula-mula berlakon konon-konon nak singgah amik barang..pastu belakon punya belakon sampai mak dia dah offer tidur, boleh plak tolak-tolak..lalala..pastu in the end ?? ni lah dia..:D

Ok hari ni tadi pergi Abbey Road, photoshoot kat tempat lintas jalan tu, so far standard la sure susah punya sebab ramai kot nak shoot gambar kat situ. Last-last selepas 508 kali lintas jalan baru dapat shot yang best.:D tak sabar nak combine gambar beatles, hujan uk tour 2008 dengan latest photoshoot ni.Aku tengok dinding depan Abbey Road studio tu diaorg dah cat rupanya..patutlah painting lama tak jumpa2..mistake la kitaorg pulak tak bawak marker pen! haiyoo..lepas tu yeah! sight seeing London, tadi pergi Trafalgar Square, Buckhingham Palace, Hyde Park, London Eye, eh macam-macam la sampai tak sempat ke Tower Bridge, sian Izzat..abis jalan-jalan penat, kitaorg gerak g Elephant & Castle, hujung London..g rumah tempat yang Am lepak, kawan Am ni Jetto Kaiser terer masak..malam tadi dia masak kat kitaorg semua Nasi Lemak..fuh lega, sedap mcm Nasi Lemak Kpg Baru..sambai dia rare! lepas tu dah penat lagi, balik! tapi singgah Hyde Park Street dimana kisahnya aku dah taip kat intro untuk entry blog ni..selamat patah balik!!

Ada yang bertanyakan gambar-gambar..ohohh..tak boleh upload buat masa ni sebab nanti ada yang sibuk tak kena gaya..jadi aku kena balik KL, nak edit-edit dulu baru upload.
OK dah lewat malam, nak tidoq sangat-sangat..malam ni tidoq dengan Noh, abisla akuuu...kreekkk kreekkk!~

NAK TAG GAMBAR KENA MINTA PERMISSION??

Tajuk atas ni seperti biasa! Izzat yang kasi..aku takda idea.
aku pun tak faham apa maksud dia..heheh..

Location : Shafiq Hardi's ( Hyde Park ST, Central London )
Weather : Rainy
Time : 11am.

Selepas beberapa hari aku tak dapat online, aku tak dapat nak update apa-apa, sampai menyampah nak taip bnyk benda sebenarnya. Nak taip ja mengantuk, penat berjalan..berjalan macam nak rak, hari ni pun sama..tapi aku tak mandi-mandi lagi ni..Lepas tu baru update2 pasal progress kat studio dengan Ully semua.Harap-harap segalanya lancar.Hari ni patutnya pagi awal nak keluar photoshoot kat Abbey Road. Patutnya shoot semalam dah setel dah. Smlm tak shoot sebab Am delay photoshoot..TAU TAK SEBAB APA!? dia ingat Abbey Road kat Liverpool! adohhh!!! dah rugi masa ja semalam.Hari ni plak hujan, kalau ikutkan aku..shoot jelah hujan-hujan pun, baru HUJAN ye dak? tapi sejuk macam orang gila, kerja gila semua nanti.Sekarang Shafiq tengah check tube services sebab sekarang diaorg tengah tutup-tutup sesetengah tempat sbb tengah service.

OK last 2 days, keluaq shopping tak berenti, 1st day pegi area Leicester Square, kat situ macam heaven dengan books..aku shopping kat Fopp, beli cd pastu jalan-jalan ja..taktau nak beli apa, aku nak saving sgt.Sbb nak buat lantai kayu kat studio belakang. Lepas Leicester Square,kami pergi Tottenham Ct Road, pastu Denmark Street, pastu kat Denmark Street ni penuh dengan kedai instruments..ARAM JADAH, excited gila, sampai-sampai aku dah nampak stomp boxes, guitars, barang-barang studio!! shitt!!! mata jadi 10 mata! tunggang langgang..in the end apa pun tak beli, sebab lost..imagine mcm Jln TAR, tapi semua kedai music! aku tak amik gambaq !! sebab jakun.. so aku ada problem bila nak beli aku sibuk convert, lost! tapi aku lega la jugak tak beli apa-apa suddenly aku rasa mcm saving dahh! aku teringat Jamtank.net ..lagi puas hati aku beli kat Jamtank, 2nd hand, murah. Tak kusut. kalau fikir nak beli guitar, aku nak Godin ja..sini tak bnyk Godin, one thing aku boleh dapat Godin murah kat KL.Stomp Boxes kadang-kadang aku nak jugak..tapi aku rasa aku punya sekarang dah cukup dahh..haihh! gila! OK dah..lepas tu aku tak ingat, balik-balik flet, terus tidoq! sekian!

2nd day!
semalam la kan? ok, semalam memang hari gila! duit aku TERbelanja smpai tinggal 10 pound. Nak aram betoi. Mula-mula pergi Portabello Rd, dia macam uptown,ala pasar siang, tapi jual barang2 vintages, antik, dengan macam2 lagi sebenarnya, ala macam downtown tu..longgok2 barang 2pound sampai 10,20 pound..fuh mcm murah kan? bila convert? nak haram..pastu aku makan nasi goreng telur 6 pound.Relax ja, pastu aku convert..RM30++!!! hahahahah!! baruaaa!! Kat Portabello, aku beli Dr Martens!.Frust la aku tak jumpa tshirt ka posters ka..tapi at last aku jumpa gak calendar 2010 Avril Lavigne, tapi ada 1 ja! aku nak 2, :( ok lah redhalah..
Lepas Portabello, pergi Camden..ok sampai Camden! gila sini heaven sungguh kalau shopping macam kasut, baju, vinyls, oihh macam-macam lah! sekali lagi macam kelmarin gak..aku lost! lost! aku suka bila aku lost, aku takkan beli apa, pastu secara baiknya aku akan saving! Thank you! ok cukupla story sakit hati semua, pastu nak balik ayat kak ili nak pergi HMV! ok lepas Camden, kitaorg gerak pergi Picadilly Circus..happening gila jugak! mcm dalam filem-filem kawasan ni, tapi! aku masuk HMV saja. OK dalam HMV ni lah saatnya aku TERperabih duit sampai tinggai 10 pound, pastu topup tiket transport, makan kat Noodle Odle tinggal la 5 pound! haram! so Izzat lagi sedih tinggal 2 pound, aku tengok sendiri dia kira duit depan aku, tak jumpa pun kertas pound..rupanya dia dah pakai last duit dia bayar makan! hahahah lawak! tapi sedih. So aku ngn Izzat kena duduk sama-sama, sebab kalau duduk sama-sama rasa cam BANYAK sikit duit.HEHE..ish banyak story sebenarnya nak story...tapi aku taip rushing2 ni sebab dah nak kena sign out semua benda nak mandi, semua dah mandi tinggal aku ja belum, haih..so ending dia lepas balik jalan-jalan jumpa Shafiq! terus dia offer datang rumah dia! rumah dia rumah besar! walking distance dari rumah Tony Blair! lalalala..sampai rumah Shafiq! dapat lah internet! dapat lah aku blog ni!Alhamdulillah. OK gtg, aku try edit lagi ka camana ka..barua rushing la plak!

OH AAH, pasal show London aku ada taip halfway kat notepad, nanti aku check balik.
aku taip masa dah nak tidoq, taip tak abih..haih..k bye.

Thursday, February 18, 2010

Already London!

ok aku agak limit masa nak taip ni sebab aku crash rumah,crash wifi,crash laptop.

So semalam lepas touch down Stansted Airport sahaja, ada problem dengan police imigration yang strict tah hapa-hapa, kitaorg kena tahan..so sangkut gak la setengah jam lebih.Padahal kitaorg cukup ja keperluan seperti VISA, dokumen semua. Lepas dah setel kitaorg gerak amik train, yeah! Noh punya cepat naik tren tak tunggu kitaorg, DANGG!! dia tak pasal-pasal sorang-sorang.KESIAN, lepas tu dengan kepercayaan yang ada, aku tau Noh mesti tau nak buat apa. So selepas 40 minit perjalanan, kitaorg sampai Liverpool ST.dan jumpa Noh disana, dan sambung pergerakkan ke Central Hostel.

Dan agak barai jugaklah kami semua dengan equiptments, begs,haa..dah la beg aku rosak dah!! :( aku tengah fikir nak abandonkan beg ni atau bawak balik. hmm..so lepas dah check in dekat Central Hostel tu, agak barai gakla tempat ni..tapi lagi barai aku duk Jakarta dulu..takpa..buat apa nak mengeluh teruk sangat, syukur cukup kerana boleh berteduh.So malam tu kami pergi ke Delima Restaurant, ada meet & greet Search. Tapi terbalik pulak, masa kami sampai..ramai Raingers kat situ, dan majlis tu macam majlis Hujan pulak? so kami perform 2 lagu. Search tak sampai-sampai dan ramai dah nak balik lepas tu. HMMMM..

Oh ya kat situ aku terjumpa sorang abang ni nama dia aku tak ingat plak, takpa malam ni aku jumpa dia..dia nak amik gambar ngn kitaorg tapi lain ceritanya..sampai2 kat kitaorg terus dia " wei aku no1 COCO's Fan!! " hahahah! terkejut aku!! cuek! lepas tu dia asyik hail aku..damn aku dah segan, dia story kat aku dia follow aku since COCO, dia siap tahu macam-macam jugaklah..fuh dia dah 40years something, dia admire playing aku & dia cakap dia letak aku sebelah Hillary Ang. HEHEHEH..segan lagi aku, speechless, untuk pengetahuan abang (kalau dia baca ni), tahun ni saya dan abang Hillary Ang dapat jadi ambassador untuk Fanndec UK guitar. :)

OK selepas tu balik hostel, aku lost, aku lost , lost lost..INTERNET SATU HARI TAKDAPAT.:( aku rasa loser gila, patutnya aku nak taip semua ni semalam, would be better penulisan aku, tapi aku dah penat sesangat sangat..then aku terus tidur, rabak sampai ke pagi tadi. So bangun pagi tadi aku mandi-mandi, dan bersiap-siap dengan sempurna mcm mana mandi betul-betul. Alhamdulillah, lepas dapat tahu nak pergi ambil barang kat Nik's , aku dah semangat..sebab boleh online! so here i am!! selepas 2 hari yang hectic ni berjalan ke sana ke sini. DAN aku dalam usaha untuk crash rumah! dan rumah! semua kakak-kakak, makcik-makcik kat Delima semalam tegur aku dan aku bagitau kitaorg kat London seminggu, dengan muka tak malu, aku mmg offer ja suruh diaorg ajak makan-makan kat rumah diaorg..&& abang tadi tu rumah dia kat Abbey Road!! tak sabar nak shoot for 2nd time kat sana. Then esok dan lusa aku nak tapau jalan kat London. Pounds aku baru berganjak sekitar 20pound.
Nampaknya aku taktau apa nasib aku lepas ni..online lagi ka tak? haihh!!
wish me luck! Tonight Hujan gonna rock Scala, London! tempat bersejarah lagi!

Sorry penulisan agak kelam kabut. Cukup setakat ini.
1pm NIK's Place, Pimlico, London.

Tuesday, February 16, 2010

Last Night In Dublin.

Hello! masa aku taip blog ni semua tak balik lagi, sebab Search masih perform..
Lepas sahaja show tadi aku terus caoo..aku temankan Am pergi cari souvenir Ireland, so tadi berjalan-jalan malam di kota Dublin, meriah lah! ramai orang berjalan-jalan, ada couple-couple berdating sana sini, nampak cam cozy gila kat sini..orang busking sana sini, pastu aku dapat tahu Ireland ni negara minum eh? aku tengok baju2 souvenir dia semua kaitan dengan arak, minum..tapi takdak lah tulis mabuk plak.. So lepas Am beli barang, aku pun cam nak beli, tapi sebenarnya aku saving sangat-sangat, aku lagi rasa penting aku balik spend duit aku untuk Kamar Seni.

So lepas tu aku pergi Hard Rock, lepas tu Am nak balik tempat show tengok Search..so aku pun nak balik hotel, sebab masa ni lah peluang aku sambung blog, dan online menunggu keajaiban.Perjalanan dari Hard Rock ke hotel,aku jalan sorang-sorang, masa tu aku datang perasaan macam sebak, macam "aku dekat perantauan sekarang, susah payah aku selama ini dalam bidang muzik membuah hasil, tak duga kan? tapi apa yang kita cita-cita tu ada usaha,kesabaran dengan disiplin, InsyaAllah. Papa dulu belajar sampai ke US, lepas tu dia jadi lecturer mengajar serata rantau. :) kini anaknya juga lalui scenario sama cuma berbeza kerjayanya. Cee..Hmm kalau nak cerita perkara-perkara perantauan takkan habihlaa kan? ok sekarang Aku stress Blackberry aku tak dapat connect sempurna dengan Wifi kat Hotel ni, so aku kena bersabar ja lah..:( so far pasal show!!?

Show tadi happening, 2nd song OBSESI telah menaikkan adrenalin yang melebih lebih! sampai krem kepala aku..apapun sedikit frust la pergerakkan aku ngn izzat terhad..haih..dengan Noh punya cable memusing musing. Kacau jiwa..tapi rasa cam sedikit kurang.Taktau nak cakap apa..anyway crowd ramai gila! Malaysian dan Irish, Locals..itulah yang aku happy..datang jauh2 spread performance dan muzik kepada orang luar.Yang the best part! tempat show kami perform tu memang bersejarah! banyak concert buat kat situ, antara nama besar yang pernah perform kat situ salah satunya U2!! gila!! aku lepak kat backstage,ada satu bilik VIP ni, imagine berapa performer dah lepak situ..:) ok aku cuma berbangga! sebagai sudut sisi pemuzik! that's all.OK show dah abis,Aku taktau apa feedback disana , sbb aku terus cao dari tempat show, sorry..even kat mana-mana pun aku memang aku cao dari show selain daripada takda pilihan. Hmm cukuplah penulisan untuk malam ni sebab aku penat sangat, walaupun tadi aku dah mandi kat bilik ayaq hotel, puaihh hati aku! dapat jugak aku ayaq panaih! :D

OK sekarang aku rindu banyak benda, kucing aku Sifoo, taktaulah dia dah berkelakuan pelik since aku tak ada..Avril Lavigne, taktau lah sebab aku tengok banyak minah salleh aku mesti terlintas Avril..tapi kali ni lagi terasa sebab kat lobby hotel tengah on air lagu Avril-How Does It Feel . haihhh!!!
Akhir sekali rindu kehidupan di Kamar Seni. Kehidupan hectic!! kerja bertimbun!! Aku tak sabar nak balik! nak renovate studio! nak masuk piano! nak cat! nak macam2!! masa untuk pimp up Kamar Seni!

OK Sekian.
Hari Akhir di Dublin.

Soundcheck!



Sekarang aku taip blog ni adalah ketika lagi sejam nak start show, aku tulis sekarang sebab aku taktau lepas ni boleh online lagi ka tak, so gambaq aku letak ni adalah board untuk showcase malam ni, tadi kami soundcheck memang mantap, engineer mat salleh ni buat kerja macam minum kopi..aku teringat last 2 years main kat Zanzibar Liverpool, mcm deja vu bila sekali lagi berada dalam scenario macam ni..fuhh! aku sekarang kat lobby Bloom's Hotel, hotel sementara kami menunggu nak show, dan nak siap-siap..

So far hari ni tak jalan mana-mana sangat, aku habiskan banyak masa tidoq kat hotel saja,rehat untuk show malam ni. Pagi tadi sekali lagi aku mandi air ais! redha! tadi dah jumpa Search, hmm ketat semacam ja? kenapa abang-abang Search? ada tak kena eh Hujan datang? maaf bercakap..apa pun diaorg legend..so situasi soundcheck tadi, kami tidak dibenarkan berkongsi backline dengan Search. Daripada Ampli sampai ke Drum set. So apabila dah ada 2 setup ada stage, dengan sengajanya pergerakkan akan menjadi terhad, aku frust sikit part ni sebab aku ngn izzat suka chaos kat stage..tapi apapun malam ni kami cuba seriot boleh.InsyaAllah. Tadi backdrop kat stage logo Search besar, tak ada logo Hujan.Fuh ada cerita eh? sekali lagi maaf bercakap..so hari ni bermulalah jejakan kaki aku di stage Button Factory, Temple Bar. Setup aku simple ja, aku cuma pakai Overdrive dengan Screamer sahaja. Tapi yang bestnya aku dapat JCM800 combo which sama dengan spesifikasi ampli aku kat studio. So aku plug terus confirm sound aku!

ALAMAK! DAH KENA GERAK KE TEMPAT SHOW!!
'LL UPDATE LAGI NANTI!!
BYEE!!

Monday, February 15, 2010

Kerana Abang, Adik Rela.

Assalamualaikum! Day 3;
tajuk atas ni takdak kena mengena dengan kisah hari ini, aku dah penat ni sebenaqnya..aku terus random tanya Izzat apakah perasaan dia,dan apa tajuk sesuai untuk life dia hari ini? yeah itulah jawapannya.
Hari ni Izzat beli sebuah kitab kat Glamour World! kitab Private.Com. Kelihatan masing-masing jadi kawan baik Izzat share kitab tu.Aku pun tak tengok lagi kitab apa sebenarnya.OK dah dah, hari ni penat sangat, aku sebenarnya tak larat nak taip banyak-banyak ni..aku dah terlena 3 kali. So dipendekkan cerita hari ni kami naik Dublin Mountain, fuh atas tu dapat view the whole Dublin..aku nampak ada macam satu besi panjang mcm menara..then kami found out tiang yang tinggi nak mampoih sebenarnya besi semata-mata yang menurut kepercayaan orang sini ia menjaga kawasan..tinggi gila ni..aku rasa 30 tingkat kot? besi bodo ja pacak..haih..

Kami lunch kat kedai pakistan tadi, Madina. Aku makan Chicken Tikka Masala, fuhh menu paling laku masa tu, semua amik makanan aku..yang lain-lain order benda2 common. So lepas makan aku terjumpa sorang mamat ni tegoq aku, dia orang Kedah. tudia kecoh la sat..dia keluar ngn wife dia beli kerusi semata-mata nak tengok show Hujan esok,terharu aku..bini dia mengandung,takkan nak berdiri lama-lama. Lepas tu hari ni berjalan-jalan sakan gak la, tapi aku tak beli apa-apa, kelihatan Izzat dengan Am punya turn shopping hari ni..sebab esok dah takda keluar mana-mana lagi, dah nak show..jadi ni sajalah peluang yang ada. Sepanjang kami keluar, kalau jumpa students Malaysia, diaorg mmg recognised Hujan..&& dari situ aku macam bersyukur gila tahap spreading Hujan ke serata tempat ditadah baik sekali. Tak sabar nak show esok! harap-harap semuanya lancar! Dan songlist untuk tour kali ni dah siap.So lepas jalan-jalan, kami pulang naik bas..lalu Trinity College Dublin, salah sebuah tempat wajib untuk dilawati di Dublin.

So malam tiba, kami lunch di rumah Luke, salah seorang organizer tour ni, dia dah stay sini 11 tahun, bini dia masakkan Chicken Chop.Sedap! sekali lagi jumpa orang utara..aku tak terkira berapa kali jumpa orang utara kat Europe ni..memang ramai..bangga plak aku.Lepas makan semua tengok LIVE8! mcm artis perform..taklarat nak ulas..anyway memang best! hmm lepas tu aku terlena dekat Luke's, terjaga tiba2 Azmi gerak aku..eh eh Azmi Melody..dia tidur kat Luke's dan dia baru balik dari Search punya meet n greet session. Why Hujan tak pergi? yeahh..adalah kisahnya..nanti kita share...ok tak lama lepas tu kami pun balik rumah, dan sampai ja rumah aku terus naik katil sampai sekarang ni...pemalas! OK lah cukup lah story hari ni..dan benda-benda aku tak lupa hari ni adalah;

Pagi tadi semua mandi dulu, aku last..semua cool ja masuk bilik lepas mandi..
time aku mandi, heater dah tutup, aku pun selamba mandi air sesejuk ais!! kepala banaa!!! pastu aku malas nak bertindak apa-apa, dan terus paksa diri mandi air sejuk ais tu..terima kasihh...siap shampoo rambutt kott! Aha! mana tak nya, ni aku punya 1st bath since sampai Dublin..hehehee..-_-'

Apa lagi eh? aha! pagi tadi sebelum pergi Dublin Mountain, anak abang Jeff ni main anjing jiran dia, anjing besar..Anjing husky yang macam Lessie tu..adoi bestnya,, cute! besaq! segak! tapi tu la Anjing kan..aku saja pi dekat-dekat..tapi tak terpegang..but atleast aku 1st time sendiri jalan pi kat Anjing.HIHIHIHI..

k dah! mengarut! bye..

Sunday, February 14, 2010

Rambang Mata.

Hari ni bangun pagi, layanan istimewa oleh keluarga abg Jeff ni, pagi-pagi dia bagitau rumah Bono U2 tak jauh dari sini..gila. Aku konon mcm takdak apa yang jadi tau pasal tu, lalala diam diam..shh. Kami mulakan breakfast dengan Mihun dengan telur goreng. Tadi pagi tadi aku berjaya tangkap dukung kucing..nama kucing tu August.Berlagak gila..sebijik mcm Sifoo..tapi atleast Sifoo dengan aku dia ada manja sikit, dengan orang dia belagak. Kucing sini mesti cakap mat salleh ngn aku..sure dia tension. Sekali lagi usaha tak berjaya connect internet kat Laptop sendiri. Its okay aku boleh on wifi through BB aku.

Keluarr ke town Dublin.
kami keluar agak awal, agak banyak kedai yang nak pergi tu semua masih tutup.Sebab semalamnya ramai keluar dating V.day..mabuk2..semua bangun lambat..tambah-tambah lagi Ahad.Kalau kita Ahad kedai tutup awal, sini Ahad kedai buka lambat. Jadi kami jalan-jalan dulu tengok2 town then amik-amik gambar. Fuhh!! cantik gila view! sorry aku tak dapat nak upload sampai lah aku balik KL nanti, atas sebab-sebab tertentu.
Selepas hampir sejam jalan, kedai-kedai muzik dah start buka. Imagine bila dah bukak, excited gila aku ngn yg lain-lain tengok..hmm..aku agak addict ngn stomp boxes, recording equiptments dan vintages amp..tapi aku mampu window shopping jalah, sebab target aku nak beli kosmetik2 ni semua adalah dekat London nanti. okay so aku mengalah & aku beli skinny guitar strap! . Jadi seharian berjalan sampai Maghrib. Kami crash rumah si Adi..dia seorang businessman jual pool table import..rumah dia cool! aku berak kat rumah dia! hihi maaf bercakap ya. Aku mention sebab tu the 1st attempt aku berak untuk trip ni. Sini berak takdak tembak2!! HARGH!
Lepas tu berak sejuk, taik keraih! hehehe..-_-'

Lepas abis trip hari ni, dipendekkan cerita semuanya lancar. Kalau shopping2 ni belum nak difikirkan sangat lagi.Sebab! di Dublin banyak Raingers. Tak sabar nak perform Selasa ni..kami dapat tahu selepas Hujan diinform datang, TICKETS SALES bergerak pantas!! ( Maaf bercakap lagi, bukan niat menyinggung sesiapa )..Alhamdulillah, secara tak langsung juga ia mendatangkan kebaikkan semua juga ya kan? ok lepas rumah Adi, kami pun pulang terus ke rumah. Sebelum tu aku sempat berBBM dengan Ully di studio, banyak perkara-perkara di Kamar Seni sekarang di bawah jagaan dia, harap-harap semuanya baik baik. OK setakat ni blog untuk hari ini, Aku dah tak larat sebenarnya, lagipun kali ini taip pakai laptop orang..tak feel, banyak perkara telah dipendekkan cerita..harap maklum..Takpa atleast aku berupdate info semasa. RARE sungguh! lalalala..k lah goodnight..

KL - Abu Dhabi - London - Dublin = 24jam

Depature;
scenario, drama.
Semua gerak ke airport sama-sama, dan sampai pun sama.
yang best part masa sampai airport bila Hang Dimas tanya keyboard dia kat aku ngn Ully.
hahaha dia tak remind pun pasal keyboard dia anyway. So aku ngn Ully kena blame, aku takleh
accept la..sebabnya aku pun ada banyak barang aku sendiri nak kena packing.
masa check in, aku takdak mood..tak layan sapa-sapa pun..aku tak makan satu hari..sebab aku asyik khusyuk nak setelkan kerja studio aku, packings, pastu nak briefing anak-anak kapal Kamar Seni yang lain. So Kamar Seni sekarang diambil alih Ully, disamping orang kiri dan kanan yakni Dugang ngn Dikgee. ok ok, balik kepada airport..kami ke UK kali ni ada kali kedua..dan kami naik Etihad. Lebih kurang sama dengan Emirates, cuma dia lebih baru dan cun lagi dari Emirates. Transit di Abu Dhabi. Ok tadi Dimas tertinggal keyboard dia, nak naik flight pulak, dia hilangkan boarding pass dia!! hadoi! teruk sungguh..at last Kak Ili ( tour manager Hujan utk UK ) yang setelkan. blablabla..semua selamat naik flight.

Ok perjalanan ke Abu Dhabi adalah disaster untuk aku..dipendekkan cerita, aku takleh sandar banyak seat aku sebab izzat dah tahan belakang dengan kaki dia.ARGH.Dia pula terlena, aku cam tak suka kacau orang dah terlena.LALALAL..pastu satu part ni aku terlena, pastu terjaga aku nak pergi toilet, then terlanggar air dalam cawan gantung kat seat depan aku..SERIAPP!! basahh segala-galanya kat seat aku :( Am sebelah aku relax ja. zup zap zup zap. Sampai Abu Dhabi, transit 2 jam tapi 2 jam yang tak sempat apa sangat pun..2nd flight dari Abu Dhabi pergi London Alhamdulillah..semua okay, aku tidur dengan baik sekali. Atas flight aku tengok movie yang semuanya sekerat jalan.

Arrival;
Akhirnya sampai Heathrow, OK masa sampai sini beratur kat Imigresen ada satu family Canadian ni, ada sorang perempuan ni, aku bet dia 13,14 tahun dengan parents dia..muka dia macam Avril la sekali..pastu Canadian. OK kami terpisah dekat imigresen.Then kitaorg agak lama sangkut dekat Imigresen sebab nak verify VISA UK dan IRELAND.So lepas UK dah setel, VISA Ireland pulak. Dimas takda VISA Ireland so dia ambil flight ke Belfast then travel ke Dublin dengan bas. Kami sampai London disambut oleh Nik Imran dan Syafiq, sampai London terus ke rumah Nik Imran..crash sana. Repack barang-barang untuk ke Dublin. Lepas tu ke Restaurant Tuk Din, interview dengan NST, yang reporter tu makcik yang dah hampir 15 tahun duduk London, then Tuk Din tu memang famous, Anthony Hopkins selalu lepak restaurant dia..&& depa ni orang Kedah. Bangganya aku. OK lepas tu kami kejar tren ke Stanstead Airport,sampai airport check in ada problem dengan berat barang..jadi beli lagi tiket untuk tempat duduk guitar, imagine la..

Dublin,
sampai Dublin disambut Luk,Jef, dan sapa lagi aku tak ingat..layanan yang diberikan organizer memang special sangat! rumah abang Jef ni cool gila, kami satu band duduk kat atas attic, memang cool! ( aku tau ni bilik anak-anak dia )..jadi bila aku,am,izzat ngn noh dah crash attic ni..abih laa wayar penuh berselirat..dengan laptops, chargers, gadgets..paling tak best laptop aku tak dapat connect wifi. ARGH! tapi BB aku boleh pulak. So aku tulis blog ni dengan notepad ja, then tumpang laptop Izzat yang screen dia boleh pusing2 aku ingat dah patah! so malam semalam sebelum nak tidoq yang REAL!! kami meeting, brief pasal itenary tour.Then semua dah setel, && hopefully semua ok, so far tak ada major problem, harap-harap lancar.Cuma aku tak puas hati takleh nak connect Internet.Yang lain boleh pulak! hmm..ok sekarang ni dah dekat nak 8am, sejuk, semua nak mandi takboleh,hancoq.Mampoih! ok setakat ni dulu aku tulis untuk entry pertama dari sini. Nanti aku update lagi. Ya Allah, tenangkanlah hati hamba mu ini. Amin.

Thursday, February 11, 2010

Saya Kembali!

InsyaAllah akan cuba meluangkan masa dengan blog ni..nak kena potong rumput, lalang semua banyak sangat ni..haih..

Hari ni saya ke negara inggeris selama 2 minggu. dan saya taktau apa nak jadi kat sana nanti..harap-harap semuanya baik belaka, dan saya akan isi masa kosong dengan blogging..dah bawak kamera ni..dengan harapan nak blog progress tiap-tiap hari kat sana..diary la konon!! huh! kita tengok berjayakah harapan ini dimakbulkan!!!?

AG