Thursday, October 22, 2009

Nasi Lemak Cerita Kedai Qopi.

selamat pagi..
pagi ni adalah 2nd trip MK Tour.
bas sampai awal 6 pagi tadi..tadi masa aku turunkan barang,
semua dah smpai..aku fikir mcm awalnya gerak..
so aku nak setel apa2 yang patut dulu kat sini..
mujur Dugang ada, dia akan drive lepas ni pergi Taiping..
so kami berdua ja..senang nanti tak lah keras ada transport, tak lah terkial kial.
sebenarnya aku risau pisang berbuah dua kali..
dipendekkan cerita..trip pergi Kangar, Sungai Petani dan Pulau Pinang adalah teruk.
Bukan pada pihak Hujan..sebab Hujan dah selesaikan dengan baik dari pengurusan, crew pentas dan jurutera bunyi. Kami dah bagi sebaik baiknya tapi ada pihak kedua yakni Polan ni.. mereka sungguh tak professional, menghuru harakan keadaan..aku nak share pasal ni..tapi aku malas gila..dipendekkan cerita Polan ni cakap lain , sampai lain.
1. Kangar - takdak promotion yg serius, show pukul3, setup barang sampai pukul 5 baru nak start show..tukar mixer..mixer digital, tuan punya mixer sendiri pun tak leh handle? aku tak faham..tu masalah masing-masing..aku pun taknak fikir apa,sbb 1st venue..
lepas show semua balik hotel, sebab ada makanan disediakan. tapi? Tiada Makanan.
mujurlah aku balik Alor Setar, aku ngn rakan aku beli makanan bawak pergi hotel. Walaupun lambat..
2. Sungai Petani - show pukul3, masih lagi lambat setup barang-barang..pastu aku jumpa bnyk masalah mcm kabel rosak, plug tak elok..haih..pastu ada misscommunication dengan resort..suddenly right after the show , kami dapat tau , semua kena check out?? Polan ni buat kerja mcm mana? nasib semua orang atas tangan dia kot..haih..pastu nak bertumbuk aku dengar cerita..hmm..tu masalah hampa..aku tak campur.. mujur parents aku datang..dan mak ngn pak aku mcm tak ada masalah nak tumpangkan satu bas datang rumah aku...selesai hal penginapan kan? pastu kat theme park tu..Polan ni takleh nak setelkan jual tiket kat depan entrance.. so rakan2 aku dari Kedah datang setelkan, diaorg jadi ulat jual tiket..maka terjual lah tiket-tiket dengan lebih baik..haih imagine semua huru hara.
3. Pulau Pinang - Polan balik Kuala Lumpur, masalahnya..aku tak perlu cerita.. tapi show berjalan dengan baik..sayangnya full house, tak semua yang datang dapat masuk.

apapun semuanya ok, mujurlah kat Kedah, ada rumah aku..ada rakan2 aku..cuba bayangkan kalau jadi dekat negeri lain mcm kawasan timur..Kelantan, Terengganu? mampoih! hari ni kat Taiping, lepas show terus shoot Ipoh, stay kat Hotel Seri Malaysia. mula-mula cakap show kat SSL Traders Hotel, tapi last minit, tukar pergi studio jamming..WHAT?! kat studio jamming, lot kedai yang katanya muat 200 orang..mmg la muat..tapi SUMBAT...halalala..
Tour ni patut jadi tour yang best, maksud aku dari perjalanan, akomodasi, dan sistem pengurusan..tapi ada awan mendung.. Subhanallah, Wallamdulillah Wala ila haillallah.. Allahu Akbar... apapun kita kena ingat..mcm mana pun keadaan di luar performance, kita msti kena ingat..ada pendengar, penonton yang menunggu kita..tu ja..paling penting adalah untuk mereka yang datang nak lihat band-band kegemaran mereka, nak beri mereka-mereka ni puas hati, dan tentu sekali melakar kenangan yang mereka tak dapat untuk lupakan..

oklah aku nak sambung tidur, sat lagi perjalanan jauh ke Taiping..nak rehat..
si Sifoo ni dah bising dah..dia tau tuan dia nak tinggal studio..mmmmmm...

8 comments:

amir muhamad said...

sudah.....sape polan tu,,,
belasah je bro

penuh la umah hang dah satu bas dtg yeh.....

NANIS said...

alahai kesiaann :')

mimi said...

ini semua duganNya..

pye:rudz said...

fuh, mencabar betul perjalanan roadshow korang.

mohdazzarul said...

Sabaq je AG. hehe. apapun ada juga hikmahnya. huhu.

Snuze said...

Itulah dugaanNya ... amacam pun the final leg of MK Tour was a blast! We had a great time at Live Centre, thanks to your hard work along with the rest of the gang.

It was mega awesome!

nonickname said...

xpe..xmampoih lg.. if kat trannung xde tempat tido.. lepak jek kat umah aku.. hehe

skeetazcool said...

qopi..hahahh!