Thursday, September 27, 2012

Penggubah Muzik

Assalamualaikum sahabat sekalian! Sekian lama, InsyaAllah saya nak menulis balik kongsi serba sedikit benda. Selepas sibuk dengan kerja & usaha mencari inspirasi, saya rasa menulis mungkin banyak membantu menjana minda ni (walaupun sejenis menaip).
Since last post dalam blog ni saya sentap dengan sapa tak ingat dah,lepas tu sibuk dengan kerjaan,Alhamdulillah progress perjalanan karier muzik saya makin baik.Ramai bertanyakan tentang penggubahan lagu,jadi apa kata saya nak kongsi bersama apakah itu Penggubahan atau kerja seorang muzik arranger.

Apakah kerja sebagai seorang penggubah muzik?
Tugas utama sebagai music arranger adalah untuk menggubah sesebuah lagu/muzik asal dengan memenuhi kehendak dan keperluan persembahan, rakaman, performer, sebuah ensemble muzik, konduktor muzik, producer, & music director. Tugas kami adalah untuk memastikan seluruh aspek muzik yang ditulis berada dalam harmoni yang baik, instrumentation berada pada tempo yang baik, dan melengkap formasi sesebuah lagu/muzik itu. Muzik dan lagu yang menjadi hasil kerja kami untuk digubah selalunya adalah sebuah lagu baru/original dan juga lagu yang telah sedia ada. Penggubah muzik biasanya akan dapat demo lagu dalam pelbagai bentuk baik dari melodi sahaja sehinggalah ada juga yang telah ditulis/rakam form lagu tersebut. Contohnya apabila kami memperolehi muzik verse & chorus sahaja, maka kerja seorang arranger adalah untuk mewarnakan lagi formasi verse chorus tadi menjadi Intro; verse; pre chorus; chorus; middle8(bridge), solo, 2nd verse, & chorus ke outro.

Apakah ciri-ciri sebagai penggubah muzik yang bagus?
Perlu kreatif, tahu mengadaptasi muzik yg ingin digubah dan mempunyai originaliti. Ciri-ciri sebagai muzik arranger yang bagus adalah generally tahu untuk bermain pelbagai instruments, secara asasnya guitar, piano, drum, percussion, dan bass. Dan diantara perkara yang paling penting adalah membaca nota muzik, menulis nota muzik, berkeupayaan untuk transpose & transcribe muzik, dan mempunyai latar belakang kuat di dalam pengetahuan harmony, composition sehinggalah ke orchestration. Dan akhir sekali adalah tahu atau pandai membuat signature/trademark sendiri di dalam setiap lagu digubah.

Sebagai music arranger yang baik pasti dapat bekerjasama dengan baik bersama pihak lain dengan cara berkolaboratif, sebab music arranger akan sentiasa berhadapan bersama artis, produser, dan pengarah muzik untuk menetapkan garis panduan tertentu dimana dan bagaimana komposisi lagu perlu dijaga. Dan sebagai penggubah muzik juga perlu bijak dalam menyesuaikan diri mendengar, mencuba, & mengekspresi kerja-kerja di dalam garis panduan asal (direction) muzik yang diinginkan producer,pengarah muzik dan penyanyi itu.Ini akan menjadikan karya itu lebih berkesan! Kadang-kadang dengan mendengar radio, mendengar pelbagai muzik terkini di radio juga adalah sebahagian faktor yang membantu untuk seorang penggubah muzik itu tahu apakah bentuk/nilai komersil di radio terkini instead of menggubah lagu semata-mata untuk 'syok sendiri'.Ini adalah terpulang kepada situasi yang dihadapi dengan hidup sebagai seorang penggubah lagu.

Secara peribadi,saya tahu penggubah muzik selalunya menjalankan studio mereka sendiri dan memperolehi pendapatan dengan baik.Selain dari kemungkinan menjadi kerjaya yang menguntungkan,ia juga bonus lebih-lebih lagi jika tahu bekerja dengan orang dan membawa muzik untuk hidup.Selalunya,peluang menggubah lagu adalah panggilan dari mulut ke mulut, jadi pastikan ikhlas bekerja dengan semua orang penuh hormat dan bersama profesionalisme dari projek demo sehinggalah untuk skor filem.

Apakah equipments yang perlu ada pada setiap penggubah lagu?
Boleh dikatakan kesemua music arranger hari ini mempunyai workstation mereka sendiri yang dilengkapi pelbagai instrumen muzik, synthesizers, microphones, mixers, monitor speakers, computers, plug-ins, softwares dan sebagainya. Biasanya peralatan yang digunakan adalah bergantung kepada client & music arranger itu sendiri. Secara asas; Computer, interface audio dan midi, controller midi dan monitor bunyi sudah cukup untuk berkarya, malah masih ada arranger yang hanya menggubah lagu dengan hanya menulis menggunakan pen atau pensel di atas kertas skor muzik, ia terpulang.

:)

4 comments:

wahyde said...

Oooooo susah nya...byk kena blajaq...skill pon kena byk

DIA.Ida said...

Hurmm.. Macam tuh tugas penggubah muzik.. All the best! :))

Nadia Nabila Husna said...

walaupon aku nihhh buta muzik..tapi aku taw nk jadi soqang pengubh muzik nihh..susah kena bnyak sabaq..n paling pengting ilmu maw kena lebih..walau apa pon.. aku nk gtaw lagu2 yang Ag gubah mmng terbaiq lah..

-Aku budak Kedah-

Gadis Kecil said...

Salam abg ag macam mana kalau nak hantaq demo kat abg?? Plez reply.