Friday, January 24, 2014

2014. part1

Assalamualaikum Warahmatullahi Ta'ala Wabarakatuh.

Seperti biasa & sedia maklum,aku masih berkurung di studio melangsaikan beberapa tanggungjawab sebagai produser untuk beberapa produksi muzik yg masih dalam progress dan melangkah ke 2014 seperti tak banyak bezanya cuma vibe tahun tu bertukaq akan buatkan kita rasa macam fuyooo new year..tapi takdak benda pun nak hype..buat rilek dah la kan? so aku takdak azam apa pun sebab tiap tahun aku tak pikiaq pun nak berazam.Azam tiap tiap hari la,lepas satu agenda satu kerja berazam la nak buat lagi best lepas event tu..hangpa dok tunggu tahun baru mampoih la jenuh tunggu.

Ok saja nak kemas kini beberapa produksi muzik yg lepas yg aku dah siapkan adalah;

Faizul AF - Sepasang Sayap.
Lagu ni aku buat dengan Amir Jahari for AF2013 punya final song & Alhamdulillah Faizul mendapat tempat sebagai juara edisi AF kali ini.Tumpang proud la dgn Faizul since Twisties Bingit aku noticed kewujudan dia struggle dlm industri muzik Malaysia yg penuh cabaran ni.

Daiyan Trisha - Kerana Kau.
Daiyan adalah wajah exclusive untuk Astro Ceria 2014, lama jugak produksi lagu dia sebab aku busy + Daiyan pun sibuk dengan kuliah dia..but finally dah released untuk theme song telemovie DEE, & sekaligus sebagai her first malay singles.

The Impatient Sisters - The Album.
11 tracks dimuatkan dlm album ni,so far Alhamdulillah dah selesai fasa-fasa produksi album ni..cuma the situation sekarang ni Kina dah fly ke Boston untuk sambung studies dia in music di Berkelee College! fuh tak sabaq tunggu dia balik and work together again..&& the album tengah work on CD Cover rasanya and kita tunggu ja ok dari depa bila nak release.To the TIS's fans..please grab album ni original ya! Good music nak share.

Fauziah Gambus - The Album
12 tracks lagu-lagu fusion dari traditional melayu,pop sampailah ke rock..work dengan Fauziah ni banyak merealisasikan matlamat aku untuk produce sebuah album nusantara/tradisional sebab maybe ramai kenal aku cakap aku ni rock tapi sebenaqnya aku bnyk pengaruh minat producing etnik punya numbers tapi tak organically penuh sebab aku still fusekan semua benda untuk jaga signature sounds aku etc.Cuma album Fauziah ini ditaja JKKN so banyak guidelines nak kena jaga kerana depa executive producer for the album.Apapun albumnya got that fresh atmosphere for traditional music new wave kinda thing amboi speaking sat..

Syura - Ajari Aku Cinta.
This one aku work with Awi Rafael the songwriter untuk lagu ni,basically its a comeback for Syura la, pop traditional a lil bit sikit feature rapper One Nation Emcee..agak cliche but ya..Syura buat comeback! Syura kot! juara masterchef..so tunggu single ni release soon.

Manifesto - Manifesto
Juara Versus 2nd edition hari tu; kami dah work since the final lagi cuma yang single punya version ni ada extended punya music arrangements and for studio version ni Fami yang rap,bukan Joe..so tak banyak beza cuma more anger aku rasa..aku rasa laaaaaaaaaaaaaa.


So tu lah dia 27 songs yang dah lepas checklist siap produksinya.So sekarang ni aku working on 4 coming albums; 2 bands ; Nastia & Dish. plus 2 trio albums; Tasha Manshahar & Syed Shamim (TASHED) dan Fynn Jamal with Tri Hadzir.

The challenges untuk aku producing 4 albums at once adalah nak balances input output musical aku sebab Nastia very ambience kind of musical approach, dalam 10 tracks album Nastia semua music dia ringan tapi huge! having Nastia dalam picture journey musical aku sedikit sebanyak aku jumpa bunch of members yang sangat ngam dgn music aku work dengan Coco dulu..sangatlah throwback.
Progress ; 90% recording 30% mixing.

Then Dish pula sedia maklum semua followers underground/indie local tau alternative rock Dish ni yang ada signature tersendiri.Pastu fellow bandmates pula kami semua dari Aloq Setaq Kedah,so working with Dish adalah sangat lain dari music Nastia..so aku kena adapt lain approach bila duduk dengan Dish tapi signature Dish menggunakan classic malay licks dalam lagu tu adalah why Dish sangat attractive dalam musical dia,plus tujuan kami work benda mcm tu adalah untuk new gen yang follow music rock ni tahu apa yang cool gila dengan lines melayu klasik semua,nak depa dig balik dengar klasik fm..nampak tak point tu? Tak nampak khetiaq la sendiri.
Progress ; 15% recording 90% Pre Production.

And Tasha & Syed pula, it's an album yang memuatkan tracks lagu-lagu yang depa tulis sendiri ( like that's why aku work for this people 'tulis their own songs' )..both singers ni kira appear as Duo la for the album & the product itself..we got Ida Moin, Ajai Nurul,Achik Nana & banyak lagi dulu..so for the new wave kali ni, will be presenting depa ni la..InsyaAllah kalau rezeki menyebelahi depa..check it out la both youtubers ni..easy listening yet catchy lagu lagu depa.
Progress ; 3 lagu dah siap, 4 lagu tengah recording lagi.

Lastly,duo laki bini yang dok Rusia ni..Fynn & Tri.Honestly kami work together for fun mula-mula (aku tak larat nak cerita sejarah aku kenai Fynn semua ni sebab jadi satu entry nanti)..so alkisahnya start production serious kami ni masa both balik Malaysia hari tu,kami record 2 lagu..for singles ja mula mula..but end up bila kata alang-alang la kan..buat ja la album sebab nak simpan buat apa lagu banyak-banyak dok ada..so we work for an album la..So far dah buat 6 lagu,& tengah tunggu status 150juta punya lagu dari pihak pihak(bukan Fynn Jamal sendiri) yang katanya owned the rights of lagu tu.Itulah dia kekejaman dalam industri muzik ni,salah sikit jadi payah..BUT THIS IS THE ALBUM YANG HANGPA TAKLEH MISS! PLEASE BELI SOON KELUAQ.
Progress ; 2 lagu dah siap, 4 lagu tengah recording, 1 lagu tunggu status legal tak legal.

So tu semua sedikit sebanyak rant untuk 4 albums aku tengah work.So selain albums ada juga few singles tengah work antaranya adalah Sissy Imann,Nik Nabil,Elizabeth Tan,Tomok,Emma,Shah Noah,Wani, dan banyak lagi coming..akan aku review soon la lepaih dah siap.&& progress filem skor Anak Jantan sekarang di fasa dubbing,belum nampak jadual bila nak release the filem.Oh ya working on Yuna's songs jugak untuk upcoming Malay numbers dia,so tungguu..dia pun busy dengan promosi Nocturnal punya Album,pi la beli kalau belum dapat.

Ok next post nak share berkenaan experience aku dengan Idola Kecil 6 & Konsert DFP Hujan.Banyak nak share pasai tu takleh boh sekali dalam entry ni sebab so special y'know.:) Sekian W'salam..Back to work.Doakan aku ada mood tulih lagi..nak harap satgi macam dak ja..pfft..









3 comments:

niksuhaida kahar said...

Tak sabar nk tunggu post ttg pgalaman as cikgu IK6..
Moga dipermudahkan segala urusan ya B-)

Fairuz Rahman said...

Keep it coming and keep up the good work!

Anis Farhanis said...

InsyaAllah berjaya.. nnt turun Manchester kn...hahaha..c u there..